Vratila se variola vera?

Go down

Vratila se variola vera?

Порука  Gost on Fri Mar 26, 2010 8:30 pm

Panika
Vratila se variola vera?
Svetska zdravstvena organizacija po hitnom postupku istražuje navodne slučajeve velikih boginja u Ugandi. Ova bolest je do 1979, kada je zvanično iskorenjena, ubila više od pola milijarde ljudi


LONDON - Variola vera se povampirila!
Prema izveštajima sa istoka Ugande, opaka bolest, čiji slučajevi nisu zabeleženi u protekle 32 godine, pojavila se na četiri odvojene lokacije u ovoj zemlji. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) juče je saopštila da po hitnom postupku istražuje izveštaje o navodnim prijavljenim slučajevima velikih boginja na istoku afričke države, prenosi agencija Tanjug.

- SZO ozbiljno pristupa svakom izveštaju o varioli - rekao je agenciji Rojters putem imejla Gregori Hartl, portparol ove agencije UN, čije je sedište u Ženevi.

- SZO je razmotrila sve izveštaje pristigle iz Ugande i preduzima sve neophodne mere da ih istraži i proveri - izjavio je Hartl i precizirao da je SZO već ranije dobijala prijave o slučajevima velikih boginja za koje se ispostavilo kasnije da su bili lažna uzbuna.
Velike boginje iskorenjene su zahvaljujući globalnom programu vakcinacije koji je sprovela SZO, a poslednji poznat slučaj ove bolesti desio se u Somaliji 1977. godine. Od tada je zabeležen još samo jedan laboratorijski incident, 1978. u Velikoj Britaniji, kada je umrla jedna osoba.
Epidemija velikih boginja u Jugoslaviji, 1972. godine, ovekovečena je filmom „Variola vera“. U ovoj epidemiji zaraženo je 175, a umrlo 35 ljudi.

Virus živi
Posle iskorenjivanja bolesti naučnici su se dogovorili da unište i virus. Ovome je kumovao incident na Univerzitetu u Birmingemu, gde se 11. septembra 1978. jedna radnica slučajno zarazila virusom koji se čuvao u epruveti i umrla. Sve zalihe virusa uništene su posle ovoga, osim dva primerka: jedan je prebačen u američki Centar za kontrolu bolesti u Vašingtonu, a drugi u Državni institut za virusologiju u SSSR. SZO je 1986. preporučila i naredila uništenje oba primerka do 1993. godine. Ovo je kasnije odloženo za 1995, da bi se zatim pozicija SZO misteriozno promenila. Tako virus do dan-danas nije uništen, što je mnoge nateralo da strahuju da ga ne zloupotrebe vojska i teroristi.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Vratila se variola vera?

Порука  Gost on Fri Mar 26, 2010 9:04 pm

а ко је чува у лабораторијама,епруветама...?

зна се...ко трује планету систематски?? и увек кукавичје јаје потура другима


трт милојка

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму