Sami ocenite da li ćete piti mleko

Go down

Sami ocenite da li ćete piti mleko

Порука  admin on Wed Feb 20, 2013 11:48 pm


Društvo | sreda 20.02.2013 | 13:07 -> 14:52
Sami ocenite da li ćete piti mleko
Izvor: Beta, Tanjug

Beograd -- Nema razloga za paniku zbog prisustva aflatoksina u mleku, tvrdi ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. U međuvremenu, naloženo povlačenje 50 vrsta mleka.


Ona je istakla da su granice prisustva aflatoksina u mleku u Srbiji mnogo niže nego u drugim zemljama.

"Ja pijem mleko, a građani moraju sami da procene da li će piti mleko ili ne. Kumulativni efekat je mnogo važniji od toga da li će neko popiti danas času mleka ili ne", rekla je Đukić Dejanovićeva u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ministarka je podsetila da utvrđivanje kvaliteta mleka nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Načelnica veterninarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla je danas da je dat nalog za povlačenje 50 vrsta mleka, jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je na granici dozvoljenog.

"Analiza ispravnosti mleka po nalogu Ministarstva poljoprivrede rađena je na Institu za higijenu i tehnologiju mesa, jedinoj referetnoj laboratoriji u Srbiji, i ona je pokazala da je od 37 uzoraka 28 sumnjivo, odnosno da ima povišen nivo aflatoksina", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečimna, nalog je dat za povlačenje mleka skoro svih mlekara u Srbiji, među kojima su Imlek, Niška mlekara, Subotička mlekara i Mlekare iz Šapca.

"Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje ima više ili u granici od 0,05 aflatoksina po mikrokilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga", istakla je Čelabićanin i dodala da brzina povlačenja mleka sa rafova zavisi isključivo od mlekara čija je to obaveza.

Ona je demantovala tvrdnje da Ministarstvo poljoprivrede nije blagovremeno delovalo i istakla da su, odmah po dobijanju informacija kolega iz Republike Srpske, inspektori izašli na teren i da je ta prva analiza pokazala da Srbija nije uvezla sumnjivo mleko mlekare Dukat iz Hrvatske.

"Građani Srbije nemaju razloga za strah, svo sumnjivo mleko će biti povučeno sa tržišta i oni u prodavnicama mogu da kupuju mleko", kazala je Čelabićanin.

Ona je istakla da osnovni problem nije u mleku, već u hrani za životinje.

"Mi smo se vratili u prošlost, posle dobijenih prvih analiza, mi sada ispitujemo kvalitit mleka na farmi porekla, to možemo zahvaljujući uvedenom hasap sitemu", izjavila je Čelabićanin.

Načelnica veterninarske inspekcije istakla je da je kod analize mleka veoma važno uzeti pravi uzorak koji je homogenizovan.

"Ovo je zaista složen problem, jer u litri mleka u maloprodaji na jednom rafu nije bilo povišenog aflatoksina, a u drgoj flaši istog proizvođača je utvrđena povećana koncentracija. Zato je važno uzeti pravi uzorak", izjavila je Čelabićanin.

Ona nije mogla da precizira kada će biti gotova superanaliza ispravnosti mleka iz Srbije koja se radi u Holandiji.

Državni sekretar Dejan Krnjajić izjavio je ranije danas da će tokom naredne nedelje država dobiti rezultate uzoraka mleka, koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević optužio je DS da pokušava da trenutno stanje na tržištu mleka iskoristi za rušenje Vlade. Prema njegovim rečima, afera koja se stvara je "želja Demokratske stranke da preko pokrajinske administracije pokuša da destabilizuje i obori Vladu Srbije".

On je juče izjavio da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je, takođe juče, prve rezultate analize mleka na tržištu u Vojvodini i naveo da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, međutim, ističe da je potrebno verovati ministru Kneževiću kada kaže da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=20&nav_category=12&nav_id=688473
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму