Треба хапсити и уши завртати !!!!
Страна 1 of 1
Треба хапсити и уши завртати !!!!
Коментар дана
Говор мржње који то јесте
Тадија Нешковић
субота, 13. март 2010.
Већ седам година, од 11. марта увече до раних јутарњих сати 13. марта траје сезона лова на "српску реакционарну десницу". То су дани када они који тврде да су баштинари идеја, ставова и визије Зорана Ђинђића, могу неограничено и некажњено да вређају све за које они процене да се нису слагали са тим идејама, ставовима и визијом (и да су, самим тим, допринели Ђинђићевом убиству). Страва и ужас, каквих смо се све грозота, самохвалисања и незалечених фрустрација наслушали од 2003. до данас, управо на ове датуме.
Ипак, све остале дрскости и безобразлуци остају у сенци онога што је Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, изрекао у петак, 12. марта ове године, на скупу који је, у београдском "Дому синдиката", његова странка приредила поводом седме годишњице атентата на српског премијера. Саветујући председника Бориса Тадића да се у Словенији ипак сретне са званичницима "Косове" Хашимом Тачијем и Фатмиром Сејдиуом, али и позивајући целу Србију да са Хрватском "подели одговорност за стање у Босни и Херцеговини", Јовановић је истакао:
"Уместо борбе за територије, морамо се борити за живот. Морамо да кажемо: `Доста нам је био један Слободан Милошевић, једна академија која то није и једна црква која то није` – поручио је лидер ЛДП, залажући се и за доношење резолуције о "геноциду" у Сребреници " јер само тако Србија може да покаже да се ограђује од људи који су, у њено име, починили највећи злочин на територији Европе после Другог светског рата".
Ето, тако је говорио Ђинђићев наследник који то није и председник опозиционе партије која то није, залажући се успут за доношење резолуције о геноциду који то није. Његова изјава свакако представља говор мржње, пошто је њоме Јовановић директно увредио... Можда је лакше да израчунамо кога није увредио. Није увредио оне који нису Срби, оне који нису крштени у Српској православној цркви и оне који ни на који начин не сарађују са Српском академијом наука и уметноси. А таквих, који су избегли сва три набројана критеријума, у Србији је вишеструко мање него оних који се могу препознати у Јовановићевим речима.
Што се Републике Српске тиче, својом интерпретацијом догађаја у Сребреници изругао се целом ентитету. Дакле, на списак оних које погађа Јовановићева изјава, ваљало би додати и комплетно становништво Републике Српске.
Укупно, људи које је Чедомир Јовановић увредио, нападајући њихову религију, њихове институције и њихову државу, има на милионе. Мада дефиниција говора мржње варира од правног система до правног система, тешко је и замислити другу квалификацију за речи које је употребио Јовановић, и нарочито њихов смисао.
.Нисам верник за пример. Још мање сам академик. Али, узећу слободу да овом приликом захтевам од Српске православне цркве, чији сам следбеник, да тужи Чедомира Јовановића, јер само тако може одбранити своју и част својих верника. Његова светост патријарх српски господин Иринеј се, због једне своје приметно бенигније изјаве, извинио муслиманима, па он и Синод сада имају обавезу да натерају Јовановића да се извини овдашњим православним хришћанима. Такође, захтевам од Српске академије наука и уметности, којој сам некако и ја допринео плаћањем пореза држави Србији, да уради исто и покрене судски поступак против Чедомира Јовановића, како би га приморала да више никада не узме у уста на сличан начин највишу научно-културну институцију мог народа
Од Републике Српске немам право ништа да захтевам, али могу, као неко ко је доживљава као братску и сапатничку националну целину, да је замолим да и она тужи Чедомира Јовановића. Па нека председник ЛДП пред судом, не хашким него српским, објасни где су му докази да је ВРС у јулу 1995. починила "геноцид" и "највећи злочин на територији Европе после Другог светског рата".
Ред је више да неко ко, попут Јовановића, стално галами о некаквом говору мржње који то није, најзад одговара за говор мржње који то свакако јесте.
Gost- Гост
Re: Треба хапсити и уши завртати !!!!
Требали би прочитати коментаре на НАСПМ мислим да би сте се забринули !!!
http://www.nspm.rs/component/option,com_yvcomment/
На пример овај:
Ловац
Читајућ постове и размишљајући зашто тако један део људи пише, верује или је убеђен да верује, у оно што је чуо од некога, који је чуо, од онога ко сигурно зна, постаје ми потпуно јасно како Чеда Јовановић има смелости да изјави:
"Уместо борбе за територије, морамо се борити за живот. Морамо да кажемо: `Доста нам је био један Слободан Милошевић, једна академија која то није и једна црква која то није` – поручио је лидер ЛДП, залажући се и за доношење резолуције о "геноциду" у Сребреници " јер само тако Србија може да покаже да се ограђује од људи који су, у њено име, починили највећи злочин на територији Европе после Другог светског рата".
http://www.nspm.rs/komentar-dana/govor- ... jeste.html
Поготово у контексту Милошевића, јер ако се сетимо сведока на његовом суђењу, који су чули, да су неки из трећег села знали, да су чули, или авиони који су летели да су били српски, зато што су бели, па онда виде и звезду петокраку, само су заборавили на ком делу авиона !!!
http://www.nspm.rs/component/option,com_yvcomment/
На пример овај:
Текст је доста провокативан, бар за мене. Иначе сам Србин, верник и не осећам да сам повређен овом Јовановићевом изјавом. Зашто? Мишљења сам да се мора разговоарати са руководством Косова. Друга је ствар што је Тачи осумњичен за ратни злочин. Да ли оправдано или не, не бих да се изјашњавам, суд ће то (надам се) утврдити. И ми смо имали председнике осумњичене за ратни злочин, један је умро (Милошевић) други је ослобођен (Милутиновић) па се нешто не сећам да смо од тога правили проблем. Разговарати са руководством Косова треба, не због самих разговора, већ због Срба који остадоше тамо и оних који би тамо да се врате. Да њима буде боље. А то се може постићи само разговорима а не ламентирањем над њиховом судбином са безбедне дистанце. И слањем пара које, како наслућујем, неко трпа у своје џепове. Мотив Јовановића да помене СПЦ и САНУ је, а није му то први пут, мотивисан у уплитањем ових институција у политику. Ја му дајем за право. Политику воде, зна се ко, регистроване политичке партије (странке) иза које стоје бирачи. У политику не би требало се мешају поменуте институције које служе нечему другом. Сложио бих се са Нешковићем о статусу и понашању ЛДП-а као парламентарне странке на републичком нивоу. Ни власт ни опозиција, ни девојка ни змија. Не може то тако. Или јеси или ниси. Седети на две столице је њима можда и пријатно, бирачима њиховим сигурно није. Не бих да коментаришем уводне реченице поводом годишњице убиства Ђинђића. Замерам овом порталу што није поводом годишњице смрти Милошевића и убиства Ђинђића објавио пригодне текстове, или их ја нисам запазио. Господин Нешковић саветује народ РС "као братску сапатничку целину" да тужи Чедомира Јовановића што им "спочитава" геноцид у Сребреници, највећи злочин учињен у Европи после Другог светског рата. Прво, у РС не живе само Срби, има тамо и припадника других нација и друго, МСП у Хагу је те догађаје оквалификовао као геноцид и за то окривио ВРС а Србију "укорио" што све то није спречила. Да ли је то довољно? Да.
http://www.nspm.rs/component/option,com_yvcomment/ArticleID,25274/url,aHR0cDovL3d3dy5uc3BtLnJzL2tvbWVudGFyLWRhbmEvZ292b3ItbXJ6bmplLWtvamktdG8tamVzdGUuaHRtbCN5dkNvbW1lbnQyNTI3NA==/view,comment/#yvComment25274
Gost- Гост
Страна 1 of 1