bb99.serbianforum.info
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Civilizacioni fijasko ? ili savremena karikatura

Go down

Civilizacioni fijasko ? ili savremena karikatura Empty Civilizacioni fijasko ? ili savremena karikatura

Порука  admin Mon Aug 22, 2011 11:44 am

Bulmastif, Civilizacioni fijasko ili savremena karikatura ?

Civilizacioni fijasko ? ili savremena karikatura Scaled.php?server=402&filename=harad

jedinica za merenje ggluposti je jedan HARAD...

Kabaši se ne seća svojih izjava
Izvor: Beta, Tanjug

Hag -- Suđenje Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu, nastavljeno je svedočenjem Šefćeta Kabašija, koji je govorio da se "ne seća" svojih ranijih izjava.

Na većinu tužiočevih pitanja, Kabaši je danas odgovarao sa "ne znam" i "ne sećam se" ili "ne mogu da odgovorim na pitanje".

Tužilac je nastojao da "osveži" sećanje svedoku, predočivši Kabašiju njegove ranije potpisane izjave, a Kabaši je rekao da ništa u tim izjavama nije tačno, jer je bio prisiljen da ih potpiše, pošto nije želeo da opet ode u zatvor.

Kabaši je pitao zašto tužilaštvo nije dovelo druge svedoke, nego samo njega.

"Gde su drugi svedoci koje je optužba ispitivala, ja imam sreće da sam još živ, a šta je sa svim tim drugim svedocima, znam da su zastrašivani, da se boje, o tome je govorila i optužba i odbrana. Znam vrlo dobro da ima svedoka koji nisu više živi, ko je odgovoran za to," pitao je Kabaši.

Upitan da li strahuje za svoj život, Kabaši je rekao "ne, ne bojim se, bojim se nečeg drugog, govorio sam o drugim svedocima, ne o sebi".

Kabaši je protestovao zbog čega je sudnici i zašto ga niko nije pozvao da svedoči o 200 izmasakriranih Albanaca u podrumu u Dubravi 1999. godine, nego ga pitaju "za Jablanicu i troje, četvoro mrtvih".

"Ovde nema nikakve pravde, ovo što radite je glupo, svi su izgubili veru u pravdu zbog vas", rekao je Kabaši, koji je rekao da mogu slobodno da ga vode u zatvor i da ga tamo drže.

Kabaši je rekao i da su istražitelji Haškog tribunala gori od srpskih, pošto su ga srpski tukli, a "vaši su mi sisali krv na slamčicu".

Na samom početku suđenja, Kabaši je na pitanje tužioca -šta je video u aprili 1998. godine u zatočeničkom logoru u Jablanici kao pripadnik OVK-a i ko je bio glavni u njemu- odgovorio pitanjem: "Šta sam Vam uradio da me stavite u zatvor? Zašto sedim zajedno sa ljudima optuženim za zločine, kao što je Karadžić? Video sam ga kako igra tenis. Zašto sedim s tim ljudima?".

"U Jablanici nije bilo zatvora, u to mogu da se zakunem.Nisam video zatvorenike, ljudi su lako mogli da ulaze i izlaze.Ne znam da se
tamo dogodilo išta što je bilo zabranjeno", rekao je Kabaši, suprotno izjavama koje je ranije dao tužilaštvu za koje je tvrdio da nisu istinite.

Svedočenje Kabašija, jednog od ključnih svedoka u postupku protiv bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg lidera OVK Haradinaja, odloženo je 19. avgusta, pošto svedok "nije bio u fizičkom i psihičkom stanju" da se pojavi pred sudom.

Kabaši, bivši pripadnik OVK, uhapšen je pre nekoliko dana u Holandiji i izručen Tribunalu, koji ga tereti za nepoštovanje suda, pošto je 2007. godine odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Haradinaja.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i sa optuženima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju počelo je 18. avgusta pred Tribunalom uvodnim rečima tužilaštva i odbrane.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

To je prvi ponovljeni postupak u istoriji tog suda u Hagu.

admin
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

https://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх