bb99.serbianforum.info
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Moрав(ч)а

Go down

Moрав(ч)а Empty Moрав(ч)а

Порука  Gost Fri Jan 22, 2010 7:39 am

МОРАВ(Ч)А

Дал неко зна кол`ко је Морача старија од Мораве, нако од прилике? Неко кажу, ту су оне пар година разлике,
а неки кажу, ај немо лупетат, мислим тако почињу реченицу, Морача ти је најстарија Морава у свијет, зато се и зове Морача.
Она ти је родоначаелница свијех Морава. Има Морава ко`ко оћеш, и вакије` и накије`, ал Морача јок,само једна.
И сад сам у дилеми,не могу сам да разлучим, које изворе историјске да консултујем, не би ли умирио истраживачку страст.
Даћу оглас, или да потрaжим помоћн каке стручне агенције, ваљад има агенција да се баве тиме. Ово је питање више геолошко,
па би реко у академију да има позваних. Баш оћу да се распитам, е оћу па оћу. Ваљад ћу послије и спават како треба,
а не да ме море ови страшни кошмари, ка да сам незналица једна, ал добро.
И ако има неки да зна нешто, ал поуздано, ил му је неко поуздан причо, молио би да се јави, много би ми помого око овог. Нарочито Морачани, јес они би дали допринос истраживању, а Моравци ај може и они, мада сумњам.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Moрав(ч)а Empty Re: Moрав(ч)а

Порука  Gost Fri Jan 22, 2010 7:58 am

Вако сам нешто мислио до сад, ал кажем поколебало ме размишљање неких да су Морача и Морава малте не врснице, да су једнаке у свему, да ту и не може да се ради онеким значајним временским јединицама у разлици.
Како да нема разлике, има и ти врло бите, рецимо Морача ти је дубоко укоријењена, она има свој правилан ток од вајкада, и ту нема циле миле. Док Морава рецимо она ти је сва усплахирена, не зна што оће, таци мало вамо, па теци мало тамо, па иди мало доље, па се врни узбрдо, па стварно не знам што би реко, ет понаша се ка да је малољетна, јадна.
Друго у Морачу ти је све чисто, кристално чисто и транспарентно. А код Мораве,те неки муљ, те нанос, па да ти се смучи од прљавштине.
Морачу не мож свако да загази, каки море, неее, а у Мораву може сваки који чарапе скине ноге да пере, неки перу и чарапе, виђо сам својим очима. Јес не скину их но само пробрчкају по Морави у чарапама , а после и` скину те се мало сушну.
И у Морачу не мож` сваки поток да се улије, јок, ако није подесан, има да тече покрај ње, бар неко извесно вријеме, па да га послије прими, и то ако се поправио. У Мораву свако мало ето ти неког пришуњка, као и он би са Моравом, а она да простиш ко нека лака женска, све прима.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Fri Jan 22, 2010 2:19 pm

И Морача ти је јадна била кренула, ко из топа, ал вако јој се уреди да мало одмори, куд би нако у трку сва знојава па у море? Не него сједи те одмори рашири се , па ћеш полако, има се кад и у море, није далеко.
Е кад се сједне у ону ширину, куд би се па после и мицо. Нек иде у море коме се жури, рекло би се нека Бојана, нек је, ама Морачу не дирај, није лако ни довде стићи.
Виђе ли ко какав је то долаз кака силина, и обда улагањуј. пристани и рашиуј се , ка лабуд, и то онај бијели, нормални лабуд, пушти оне друге.
Добро сад ту је мало заличила на Мораву, ал врло мало, а и нек је сестре су , ал да се зна која је старија. Па види се по понашање, зар се не види?

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Fri Jan 22, 2010 8:15 pm

Морава Западна, па Морава Јужна, и не мож код Срба проћи ништа без Велика. Чуј Велика, ко Велика Србија, а и Милош им Велик. Велико им све чега се довате, па и Мораву морали да увеличају. Још кад ми почну те има још Морава тамо, па тамо, још и Моравска, е онда ми дође да и ми направимо нашу Морачку. Јес било, знам да је било, ал да се зове само Морачка, чисто евентуално да и ми туримо оно велика, или голема. Јес да би било љепше, Велика Морачка.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Sat Jan 23, 2010 11:08 am

Е ме колеба једна ствар. Морава како тако ал у Црно море шљеже.
И то Црно море , да црње бит не може, црњело му се мјесто ђе сједи. Шта ће оно бити црно, кад покрај Црне Горе није. Једино уз Црну Гору и приличи Црно Море. Па вако нешто мнијем, дал би било по вољи да градове поред Мораче прогласимо за Црноморске? Јооој ко`ко би се њих обрадовало, сједиш покрај Мораче, а на мору си, и то как`ом мору. Црном мору, оно што би се рекло нашем. Ваљад је све што је црно у свијет, наше, море поготову.
Е кад би се о овом с братства здоговорила?
Ма ријешили би и проблем соли, не би нам они приморци вазда со наплаћивали ка да је из Атлантски океан, а и чуо сам да је црноморска со најбељша со међ солима. Откуд не знам, ал сам тако нешто чуо и не би се даље распитиво, мило ми је што је тако и квит.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Sat Jan 23, 2010 1:49 pm

Чек бре мало ! па Морава у Дунав иде и шта је њу онда даље брига, Дунав је одговоран !!! трт милојка

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Sun Jan 24, 2010 8:46 am

Па то и јес` проблем, та љубомора воден, како би ти реко.
То је оно за чим Морачи потајно жали,један таки женик, ка што је Дунав.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Sun Jan 24, 2010 11:45 pm

Е за проток немамо примједби, обзиром на нагиб огледала подужног профила, то је изванредно, надпросечно,
и како нема никих устава нити брана, нема замора, знаш како је ићи низбрдо, и још требаш кочити,
е вала уморио би се и јунак , а не би јадана Морача.
Прва реаговања су већ стигла, ал их намјерно не предочавам , јер су од конкурентске стране, од онијех Мораваца,
јаде ли ни једне. Сачекаћу неки неутралнији коментар да га прво обзнанаим, а еве га управо ми стиже, јес моћна ова емајла,
и каже:
Како ви то Мораћа,а без беса од нас, јел ти оћеш да бесим кад побесним?
Ма јој каки, шта ти пада на памет, ми то нако само као увод,послије би се ми таман договорили, ма пушти то, па нагодићемо се јес?
(Ти што не објави прво моравце?) А ево и конкуренције:
Старост Мораве процењује се,према најновијим сазнањима на око два зарез шеездесетпет милиона година...
Па то и ја кажем, мала је разлика у корист Мораче,ал је има. Двије године, двије године, па шта да радимо,
биће ваљда још процјена, овај истраживања. Читам даље:
...јасно је потвђено да на свим светским локаитетима овај топоним у свом горњем току, у изразито кречњачким, седиментима,..
Па има креча и код нас, а седиметни су ти вала претежно становништво уз Морачу, за то не треба наука да се меша, јок.
Од ову депешу ме само штреца, кад ћу нешто прочитат, боље да ју запалим,.... како да је запалим на екран, но вако ћемо,
као се заразила и обрисала се неђе на нет, па што ћемо, није нека.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Mon Jan 25, 2010 10:08 am

Писмо подршке, из, из Алавамоситисте јт оф Америка, баш чудна атреса, а нашки збори у поруку:
Ми из дијаспору смо се да речемо плебисцитарно договорили, е да бисмо држали један митинг подршке нашој Морачи,
само се још нијесмо договорили око техничкијех детаља, ђе ћемо митинг, и у које доба,
али смо се договорили да је за вријеме одржавања, најбоље узет неки викенд на почетак мјесеца, ома иза палте.
Најгласнији предлог за оджавање изнио је нико до наш стари Морачанин Кртуљ, он би, рече,
да се митингује покрај Гранд Кањона, како и доликује. И даље ћемо ве извјештават о овој акцији.
С вјером у Морачу, с ову страну океана,....

И следе потписи, пиии има их сигурно дваес читких, плус крстића,....па једно фртаљ стране.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Mon Jan 25, 2010 1:16 pm

сербон ::Па то и јес` проблем, та љубомора воден, како би ти реко.
То је оно за чим Морачи потајно жали,један таки женик, ка што је Дунав.

Па Морави не приметим да је проблем !!!! и даље тера по своме
А Морача да је лепотица јесте, што јес, јес !

Дунав ти је Брате јевропски женик !

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Gost Fri Feb 05, 2010 12:41 am

Моја сазнања, досадашња, сва говоре у прилог несумњивом праву првенства а по основу старости у корист Мораче.
Нема се ту више шта зборити у празно. јел Морача старија, јес и молим лијепо, сад да видима шта то проистиче из тог права првенства.
Ау што је ово замршено, Бог те молово. Како сад? Ма мора Морача, за Мораву марит мало.А икуд би она јадна сама у свијет.
Замисли пита неко у Црно море, познате ли ви Мораву? И шта би ти одговорио? Пх, па мораш рећ истину,
познајем но шта, него да познајем, и онда рекнеш цијелу истину, она ви је млађа сестра од Мораче.
Може се постављач питања бинит ко`ко оће ал то му је цјеловит одговор. Е сад ако би он желео да се ближе упозна са
Морачом, е онда је то врло погодан тренутак да се представи Морача како заслужује.
Ондак се ту крене од палеонтологије, петрографије минералогије, и акту о оснивању националног парка.
При том треба штеђети слушаоце, постављача питања из Црног мора нарочито, јер се не смије дозволити следеће:
Нипошто и ни по коју цијену нико из Црног Мора не смије осјетити неку врсту, како да рекнем а не урекнем, јес,
носталгије. Не смије пожељети да му Морача у Црно море директ шљази, ил да Црно море с Црном Гором састави.
Но ако се деси каки заблудјели, ома му се рече да ја све то удешено морскијем струјама,
кроз Отрантска врата, па неки слалом кроз она грческа острва, и пичи ти та струја и крог Босфор и Дарданеле,
па се са срећом укачи и у Црно море. Е сад то јесте траса, односно правац, ал који беше смјер, не би се клео,
може бит да се због међусобног уважавања ове два географска феномена и то мења пеиодично.
А и кад боље размислим сигурно је тако, ми смо ти ође поборноци Европскијех тековина,
па се не бисмо чињели лошима, а они су ти тамо мучени Оријент, па се могу страшно увриједит.
И зато тај реципроцитет у струјама, макар и по дну мора, ал нек струји.

Gost
Гост

Назад на врх Go down

Порука  Sponsored content

Sponsored content

Назад на врх Go down

Назад на врх