Aforizmi Danice Mašić

Go down

Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Oct 16, 2010 6:36 pm


DANICA MAŠIĆ
(Aleksandrovo, 1944), aforistiar i enigmata.
Gimnaziju i Višu pedagošku školu završila je u Zrenjaninu. Radni vek je provela u OŠ „Heroj Sveta Mladenović” u Saraorcima kod Smedereva, kao nastavnik ruskog jezika.
Živi u Novom Sadu.

Aforizme i epigrame, objavljivala je u brojnim listovima i časopisima: Ošišani jež, Čivija, Pogledi, Ilustrovana politika, Politika ekspres, Večernje novosti, Naš glas, Smederevska sedmica, Timok, Vojska, Dnevnik, Poštar, DDOR Novi Sad, kao i na programima Radio-Beograda i Radio-Požarevca. Aforizme joj objavljuju i elektronski satiričnici ETNA (Beograd), ŽIKIŠON (Paraćin), NOSOROG (Banja Luka), DONSTALENS (Podgorica).
Objavila je knjigu aforizama SVAKO VREME IMA PRVO LICE (Književni klub Smederevo, 1997).
Zastupljena u: Antologija svetskog aforizma (Lj.Mihajlović, Svrljig, 1998), Zbornik I festivalaaforističara Jugoslavije (Udruženje aforističara Jugoslavije, Svrljig, 1998), Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi (Milovan Vržina, Beograd, 1998), Vrag i šala (Vitomir Teofilović, Beograd, 2000), Izvajane misli (Slavomir Vasić, Aleksinac, 2001), Postludus (Srba Pavlović, Novi Beograd, 2001), Leksikon pisaca prosvetnih radnika (Dr. Miodrag Ignjatović, Milivoje K. Trnavac, Beograd 2001), Ruža na Titaniku (Radivoje Rale Damjanović, Smederevo, 2002), Enceklopedija aforizama 1 ( Đorđe Otašević, Beograd, 2004), Slučajni uzorak (Vitomir Teofilović, Beograd 2007), Našite prijateli 1 (Vasil Tolevski, Skopje, 2007),
Našite prijateli 2 (Vasil Tolevski, Skopje, 2008), Antologija balkanskog aforizma (Vasil Tolevski, Skopje, 2008).
Prevođena na ruski i makedonski jezik.
Član je Udruženja enigmata „Vuk Karadžić”, Beograd. Objavila je nekoliko stotina enigmatskih radova u enigmatskim i drugim listovima: Marbo, Eureka, Rebus, Mozaik, Skerco, Huper, Bravo skandi, Naš glas, Politika ekspres, Poštar, DDOR Novi Sad, kao i dečjim listovima SVICI i BAMBI.
Zastupljena u Leksikonu srpskih enigmata (Miroslav Lazarević i Jovan Vuković, Beograd, 2007).

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Oct 16, 2010 6:39 pm


Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Oct 16, 2010 6:44 pm

Петар Бокун
Књига од једне реченице

Наслов култног филма ,,Не пуцајте у пијанисту” заштитио је многе пијанисте. Парафразирајући га (Не пуцајте у ,,афористу“) желео бих да се исто догоди и с афористичарима. Они то заслужују још више јер се афористичар рађа, док се пијаниста постаје радом и вежбањем.
Афоризам је форма изражавања духовитости а она је последња тековина на дугом путу развоја психичког. Она се ствара у еволуционо најновијим структурама мозга. Зато виц чим чујемо заборавимо и потребно га је више пута поновити да би се запамтио. Афористичаре краси обдареност најјачим законом природе, која увек употребљава минимум енергије да би постигла максимум ефекта. Баш као што афористичар минимумом речи обухвата максимум асоцијативних појмова. Он комбинује она значења речи која носе вишезначни, понекад тек наслућени семантички потенцијал, који каткад само звучношћу асоцира на оно „што је писац хтео да каже”(али није смео). Афоризам може бити толико сажет да илуструје у једној реченици читаве епохе. Шта боље осликава касни социјализам од Вибовог афоризма: „Црвеним друговима у белим вилама на плавом Јадрану”. Данас би се рекло да „деца црвених у својим белим јахтама летују, уместо нас, на плавом Јадрану!”
Откуд код нас афористичари?
Један од разлога је наша епска природа. Ми смо склони томе да надуго и нашироко описујемо, расправљамо, причамо у бескрај. Ми немамо јуначке песме, ми имамо циклусе тих песама.
Како је до тога дошло? Тако што су их стварали људи под утицајем алкохола и других средстава погубних за органско оштећење мозга. Људи с траумама мозга, ударцима, падовима на главу, склони пијењу алкохола и тучама, као знак оштећења, постају околишави, лепљиви, никако да кажу што мисле. Да би се исказали потребни су сати. Као супротност тим досадњаковићима, духовити људи су смислили афоризме, где у најкраћој могућој форми кажу више него неки кроз косовски циклус.
Претходница данашњих афористичара су ствараоци народних пословица, где се, додуше у другој форми, али слично, но не и духовито, изражавају неке опште истине. Афористичари својом креацијом дају вишесмисленост реченици, од којих је најмање једна духовита.
Други разлог, историјски гледано, лежи у репресивности државног апарата који је захтевао сналажење, а оно је пронађено у метаговору. Све је исто, али опет није исто. У метаговору неки појмови се подразумевају и „онај који зна само ће му се ка’сти”.
Претече афористичара су дворске луде, редовно најпаметнији људи на дворовима. Њихова је снага лежала у способности да кажу шта мисле, али да то не повреди величанство. Иначе оде глава. Зато се и афористичари домунђавају да кажу истину, да је саопште брзо и кратко, да погоде ,,у сриду” а да при том не заглаве у затвор, ко Нушић због краљеве полутетке.
Афоризам је књига која се састоји од једне реченице. Афористичарима никако не одговарају хонорари који се плаћају према штампаном табаку. Тај принцип одговара оним органски оштећеним епилептоидима који скрибомански прљају папир, богате се на рачун еволуционо најнапреднијих мозгова које поседују афористичари. Да би дошли до ефектног афоризма они троше исту енергију као и писци, сликари, музичари, уосталом све креативне личности. Нема ништа из ништа, само из нечега може настати нешто. А то нешто поседују ретки. Кад паметном човеку кажеш на шта га асоцира реч Пољска, он у 80 одсто случајева каже: ,,Станислав Јиржи Лец” . Ми имамо целу групу, која се зове београдски афористички круг, али по старом обичају нисмо свесни који је то бренд у времену кад памет има све већу вредност. Власници пилана, циглана и шећерана биће заборављени баш као и чланови клуба привредника, али зато бронза чека да излије главе на које ће, као и на Ђурину, Бранкову, Радојеву, голубови чинити оно што најбоље раде. Људи од духа, душе, духовитости раде за вечност, али били би захвални и за мало више уважавања и на овом свету. Није ред да „Јеж” животари, а хрчци и цврчци пландују. Држава није само тржиште, има она и друге корективне механизме...

Петар Бокун
[објављено: 15/09/2009]

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Oct 16, 2010 6:47 pm

Žene u satiri
RUŽINO DRVO
Poznato je da je aforizam imao dugi hod kroz istoriju i da se od medicinskih recepata, čuvenog antičkog lekara Hiprokrita, postepeno transformisao do filozofskog a potom i do satiričnog aforizma, koji je ujedno postao i zaštitni znak našeg aforističkog stvaralaštva. Ako se uzme u obzir činjenica da se srpski aforizam poslednjih nekoliko decenija razvijao neverovatnom brzinom, u kvalitativnom, a što ne reći i u kvantitativnom smislu, onda nije čudno što ga mnogi već smatraju svetskim fenomenom - fenomenom koji se reflektuje na više strana.

I upravo je taj fenomen poslednjih godina počeo je da privlači pažnju ne samo čitalačke, nego i stručne javnosti: sociologa, psihologa, filozofa i dr. koji su, svako u svojoj branši, pokušali da protumače uzroke i posledice aforističkog angažmana izuzetno velikog broja autora.

Prvo i ono najdragocenije što je domaća aforistika iznedrila jeste kvalitet. A kad jedan mali narod izrodi nekoliko desetina vrhunskih aforističara, to ne samo da nije za potcenjivanje, nego treba i visoko uvažavati.

Drugo, ti vrhunski stvaraoci u svom opusu imaju po nekoliko objavljenih knjiga aforizama (neki i na desetine), i već prema tome mogu se svrstati u profesionalce, ma koliko ta reč danas može izazvati negativne asocijacije, naročito kada se zna da oni koji dobro i profesionalno obavljaju neki posao, uglavnom bivaju i dobro plaćeni, dok je ovde situacija obrnuta - aforističari su retko kad uopšte plaćeni!

Treće, period o kojem se govori, dakle poslednjih nekoliko decenija, dao je i veći broj žena aforističara, što se kroz našu patrijarhalnu istoriju nikada nije dogodilo.
Prva lasta
Jedna od prvih lasta koja je, u vreme uspona naše satire, najavljivala procvat ženskog aforizma, bila je gospođa Vaska Jukić Marjanović. Njena knjiga "Adam je kriv" ujedno i prva knjiga satire čiji je autor bila žena. Iako je nakon te knjige usledila jedna duža pauza, to će, kao što će se kasnije ispostaviti, demantovati izreku da jedna lasta ne čini proleće - ali ga najavljuje. Tako je i bilo: sredinom osamdesetih, i devedesetih počeo je procvat ženskog pisma u aforistici, da bi se krajem prošlog i početkom ovog veka taj trend nastavio. Sada već brojna ženska ekipa, čije boje brane Svjetlana Rašić, Jasmina Bukva, Blanka Nedović, Radmila Grbović, Danica Mašić, Ivana Srećković, Jelena Kanački, Višnja Kosović i mnoge druge koleginice (brojnost se iz dana u dan povećava), čija imena postaju prepoznatljiva u elektronskim i štampanim medijima, nisu ništa novo niti iznenađujuće. Ali nije uvek bilo tako! Trebalo je izboriti se za prostor u ovoj, kako se smatralo, izrazito muškoj disciplini. Nebrojeno puta čule su se razne teorije počev od one kako žene ne mogu da pišu aforizme, jer npr. nemaju tzv. hormon, ili zato što ne mogu da razmišljaju na duge staze, nego od danas do sutra (što je bespredmetno i komentarisati), pa do onih simpatičnijih - da ne mogu da pišu aforizme jer ne piju. Niko nikad nije pomenuo talenat, a valjda se podrazumevalo da nisu intelektualno dorasle.
Žensko pismo
Podela na muško i žensko pismo postoji u gotovo svim književnim žanrovima, stoga njeno postojanje ne bi trebalo da bude sporno ni u aforistici. Ali s obzirom na to da satira gaji jedan oštriji vid izražavanja, žensko pismo može na nivou poetike da nosi pozitivan a na nivou oštrine negativan predznak, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je aforistički angažman poslednju deceniju bio posmatran uglavnom kao borba protiv režima. "Aforizam je srpska borilačka veština" zapisao je Miša Vojisavljević kao potvrdu takvog angažmana.

To, međutim, ne mora da bude tako, tačnije podela se najpre mora praviti na kvalitativnoj ravni - na dobar i loš aforizam, da bi se zatim skala mogla pomerati ka tematskom određenju. U tom kontekstu Bane Jovanović u eseju Otvoreno delo kaže: "Smatram da u iskazivanju satiričnog aforizma nema muškog i ženskog pisma." Dok sa druge strane Vitomir Teofilović smatra da ta podela postoji, i kao takva daje novi kvalitet: "Ono što i u tako sumornom miljeu odlikuje Jelenine, kao i aforizme njenih poznatih koleginica Vesne Denčić i Jamine Bukve, u osnosu na njihove muške literarne saborce, to je velika razuđenost, pravo obilje motiva i prizora u njihovom satiričnom vidokrugu. I u ovom žanru, dakle imamo na sceni takozvano žensko i muško pismo. Muški rukopis u ovom kontekstu označava striktno fajterski odnos, borbu prsa u prsa, a ženski odlikuju razuđena konotacija i šira tonska skala."
Kada se spuštaju zastave vijore se koplja.
Zvezana Stanković
Srušen je most.
Sada tenkovi prelaze preko naroda.
Danica Mašić

U senkama prošlosti kriju se današnje aveti.
Jelena Kanački
Dželatov alibi: niko nije savršen.
Blanka Nedović
Popili su svu pamet sveta.
Nažalost, mozak je odbacio strano telo.
Ivana Srećković
Navedeni aforizmi su primer čvrstog (muškog?) aforizma; nema suvišnih reči, nisu banalni, niti su igra reči ili doskočica, i da nije potpisa ne bi moglo da se odredi kog je pola autor. Nasuprot tome neki drugi primeri dali bi možda i drugačiju sliku, ali ona nikako ne bi mogla da poništi navedeno.
Vesna Denčić
- 8 -
________________________________________


Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Oct 16, 2010 6:54 pm

AFORIZMI

1. Svako vreme ima prvo lice.
2. Vodja nam nikada ne gine.
3. Svitanje pocinje budjenjem naroda.
4. Nikada nije kasno da narod ustane.
5. Daleko bilo stize i do nas
6. Samo nevinost moze da unisti Srbe.
7. Prvo smo klicali,pa klecali,pa jecali.
8. Oni bez korena su najzilaviji.
9. Mnogo je levaka desno orijentisanih.
10. Ne zavijajte stvari u novine.One treba da ih otkriju.
11. Citalac ne stize da procita sve sto stampa izdaje.
12. Stampa je uvela kolor fotografije.Tekstovi su I dalje crni.
13. Iz sake ljudi vidi se buducnost naroda.
14. Zakonske rupe su propusti zemlje
15. Koji drugacije misle isto prolaze.
16. Zaveli su nas.Vremenom ce srediti brojeve.
17. Zbog usijanih glava gori nam pod nogama.
18. Sve nam je ravno pa se zato saplicemo.
19. Sirotinji dele savete.
20. Ne dozvoljavaju narodu da laje.Cuvaju mu dostojanstvo.
21. Dovoljno je da se narod okrene pa da prvi budu poslednji.
22. Nije dovoljno samo dati glas.Treba imati i sluha
23. Ko je za korenite promene mora imati snage da unisti panjeve.
24. Na izborima nema promasaja.Obe strane su pogodjene.
25. Kada vlast raspise izbore,mnogi to shvate kao konkurs za nezaposlene.
26. Moramo se otvarati prema svetu.Dosta je bilo zatvaranja.
27. Iza cela je mozak.
28. Za crtanje mapa sveta koriste se politicki blokovi.
29. Srusen je most.Sada tenkovi prelaze preko naroda.
30. Treba otesati mnogo balvana da bi se sagradili poruseni mostovi.
31. Mnogo je cuvara zemlje na granici ogranicenosti.
32. Nema radikalnih promena bez pomena.
33. Razmnozavanjem spomenika nastaje groblje.
34. Spomenik bez postolja nice iz korena.
35. I mesto u groblju je rezervisano prema broju.
36. Dzelatu nije bitna velicina glave vec debljina vrata.
37. Zadnje karike u lancu spaja katanac.
38. Ne kleci! Povredices koleno.
39. Ne trazite hleb na ulici.Iz higijenskih razloga on je u kontejnerima.
40. Iz opanka u cipele-evolucija.Iz opanka u cizme- revolucija.
41. Cist pederizam.Sve vise ljudi ima svog coveka.
42. Dousnik je obican slepac.Ne vidi ono sto cuje.
43. Fotelja je meka stolica.
44. U govnima smo do guse.Imamo dobru stolicu.
45. Politicare ne pogadja zatvor.Seru svakoga dana.
46. I loza Nemanjica je opijala,ali narod nije ovoliko posrtao.
47. Cekamo bolje sutra.Izasli smo ranije sa posla.
48. Hocemo monarhiju.I zivotinje imaju cara.
49. Bogatstvo im je pod sifrom.I robijasi imaju brojeve.
50. Odakle im je kapalo saznali smo kada je procurilo.
51. Vodja radi kao daljinski upravljac.Cim ga pritisnes on menja program.
52. Sitna riba se na hleb hvata.
53. Vlast mnogo obecava.Moramo joj obezbediti skolovanje.
54. Pamet ja kao poledica.Sole je da ne padnu.
55. Iz dana u dan ulazimo u noc.
56. Nicija nije gorela do zore.Gasili su je oni koji vole mrak.
57. Obezbedjenje nam je slabo.Sve propusta kroz ruke.
58. Policija nikada ne bije na sva zvona.Dovoljno je da se crkveno zvono oglasi.
59. Rake i humke su nasa obecana brda i doline.
60. Ovce bleje i kada im jaganjce kolju.
61. Troskovi vlasti su zanemarujuci u odnosu na njihov put.
62. Kopaju nove rupe u zakonu.Mnogo ih je jos koje treba sahraniti.
63. Ima neceg crvenog i u zlocinu bez krvi.
64. Onima koji vedre i oblace odgovara svako vreme.
65. Srbi ne mogu ostati u mraku dok je onih kojima se pale sijalice u glavi.
66. Smrtna kazna je imala prednost nad dozivotnom robijom.Osudjeni je mogao izraziti i poslednju zelju.
67. Nismo izgubili bracu u ratu.Nasli su ih eksperti za sudsku medicinu.
68. Tapsanje po ramenu je pocetni udarac.
69. Izvozimo pamet,prodajemo dusu.Sve cinimo da bolje zivimo.
70. Majmuni jedu i banana drzave.
71. Kozja staza je mnoge izvela na put.
72. .Ko kaze da se u bolnici sve placa.Koliko je samo pacijenata umrlo dzabe.
73. Dzabe je polagao Hipokratovu zakletvu.Sada je naplacuje.
74. Promenu vlasti narod dozivljava kao promenu vremena.Sve ga boli.
75. Penzioneri vide promene samo u ogledalu.
76. Penzioneri su na dnu tabele.Bore se za opstanak
77. Imamo lopove koji otvaraju svaku bravu.Nedostaje nam bravar koji je otvarao svaka vrata.
78. Nije kod nas natalitet u padu.Treba upisati I one koji se rode kad umru.
79. Kriminal sasecamo u korenu-od glave.
80. Samo u mesari glave i repovi imaju istu vrednost.
81. Kakav prljav rat! Vojnici redovno ciste oruzje.
82. Lopove je snimila kamera.Sada mozemo da ih uhvatimo…..
83. Zao mi je sto je komsiji crkla krava.Bila je luda.
84. Mi smo bili samo nemi svedoci rata.Stalno pricamo o tome.
85. Nisam video batini kraj,vec onom ko je dobio.
86. Vlast istina ne boli.Mnogo je sredstava kojima je lece.
87. Satiricar je pao na ispitu.Odlicno je znao sadasnje vreme.
88. U seksualnoj revoluciji ginekolozi su ratni zlocinci.
89. Bez veze se ni deca ne radjaju.
90. Demonstracije su velika moba.Sakupi se narod da pomogne svojoj zemlji.
91. Optuzeni u sudnici imaju odresene ruke.Ne shvataju kolika je to sloboda.
92. Vojnike ubijaju na strazi.Na frontu bi im se izgubio trag.
93. Nase marionete ne vise o koncu.One upravo dobro stoje.
94. Posle bombardovanja ostalo je mnogo rusevina.Sada narod radi na rasciscavanju odnosa.
95. Samo glupi padaju na dno.Pametni silaze.
96. Prednost je kapitalizma nad socijalizmom.Vlasnik naroda nije samo jedan diktator.
97. Privatizacija je prevazisla sva ocekivanja.Imamo i vlasnike drzave.
98. Bogatasi kupuju zemlju.Znaju seljaci sta je dobro.
99.Kod nas se sve reformise.Reforma je nasa velika nuzda.
100. SACUVAJ BOZE ! Ako je jos nesto ostalo.

Danica Masic

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Thu Nov 01, 2012 11:32 am• Što veća kamatna stopa, to manji korak.
• Sigurne kuće se grade na temeljima nesigurne države.
• Plaše me političke kurve. One ne podležu pregledu.
• Kada bi Vuk delio diplome, nijedna ovca je ne bi dobila.
• Ako su izbori brljavi zašto ih narod ne počisti.
• Narod očekuju bolji dani. Imaće posla s’ vlašću.
• Odakle im je kapalo, saznali smo kada je procurilo.
• Treba otesati mnogo balvana da bi se sagradili porušeni mostovi.
• Nezakonite radnje nemaju fiskalne kase. Ipak je sve na vreme otkucano...
• Nema rasne diskriminacije. Čip važi za ljude i životinje.
• Političari treba da se bave poljoprivredom. Jedino njima sve uspeva.
• Goli i bosi organizuju paradu SRAMA. Država i njih podržava jer imaju pravo na različitost.
• MMF Srbiji teško odobrava dugoročne kredite. Nema poverenja u njenu dugovečnost.
• Lanac zdrave ishrane jača čovečji organizam. U pojedinim karikama ima i teških metala.
• Osvajanje najviših političkih ciljeva počinje penjanjem na grbaču naroda.
• Pre će se zavisnici skinuti sa droge, nego vlast sa grbače naroda.
• U Aleji velikana niko ne kupuje grobno mesto unapred.Pad sa visine je neprevidiv.
• Tenderi moraju biti namešteni. Ne može kupac da se bavi prljavim poslom.
• Izbeglice s pravom negoduju. Vlast vodi računa samo o izbeglim od zakona.
• Vođa se ne plaši Damoklovog mača, jer zna da je on u koricama njegovog zakona.
• Nisu kod nas Potemkinova sela obmana. Mi imamo i kartonska naselja.
• Nema nerešivih problema. Svaka molba se završava žalbom.
• Kada Srbi postanu manjina, dijaspora će biti Velika Srbija.
• U rasprodaji zemlje učestvovao je i narod. Vlast je samo iskoristila popust pameti naroda.
• Ako Sud ne radi posao kako treba, rade kriminalci. Ne dozvoljavaju da optužnice zastare.
• Da nesreća nikada ne ide sama potvrđuju izbori. Ko je pre izbora gluv, posle izbora ostane i nem.
• Posle izbora svi analitičari su pametni. Samo su ludi predviđali bolje sutra.
• Svaki predsednik koristi skupoceni tepih, sa ko zna koliko čvorova – Gordijevih.
• Deca retko odlaze u pozorište. Roditelji im priređuju scene u kući.
• Obračun političara kasni, ali svi računi za dugovanja stiže na vreme.
• Čip u zdravstvenoj knjižici treba da sadrži i imovno stanje pacijenta. Tako bi bio rešen prioritet lečenja.
• Neki poslodavci ne prave razliku među svojim radnicima. U traženju seksualnih usluga ne biraju pol.
• Pred zakonom smo svi isti. Plave koverte ne dobijaju samo korumpirani već i obični građani.
• Zanati odumiru. Otvaranjem masonskog univerziteta u Beogradu, dobićemo majstore novog profila.
• Vlast je medicinski fenomen. Zarazna je, zna se uzrok bolesti, a nema joj leka.
• I penzioneri imaju status države.Grb im je krst, litija - zastava, a himna: "Gospode pomiluj..."
• Seksualna orijentacija Srba je prepreka za ulazak u Evropu. Mi smo za ulazak spreda, a oni otpozadi.

Danica Mašić


Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Thu Nov 01, 2012 11:33 am

Ko je sisao vesla, zna se kako je zadojen.
• Za razliku od fudbala, i zemlja je lopta koju šutiraju samo igrači iz senke.
• Vlast radi preventivno. Da čovek ne bi zaradio kaznu, na vreme ga oslobađa
svoga mišljenja.
• Nije nas svaki okupator samo osiromašio. Obogatio nam je rečnik .
• Nismo mi ludi pa da izvlačimo pouke iz naših grešaka. One posle nisu za upotrebu.
• Amerika je instalirala HAARP da uveri svet ko vedri i oblači.
• Prednost je biti suviše visoko. Oni dole te začas izgube iz vida..
• Veća je ponuda kako da čovek završi život, nego kako da ga počne.
• Odmaklo se u planovima za budućnost.Više se ne raspravlja o ciljevima, već o metama.
• Ordeni za zasluge ne pritiskaju samo grudi. Neki orden pritiska i savest.
• Vlast nema predaha. Još nije vratila sve oduzeto, a već oduzima vraćeno.
• Poštom kupio, po to i prodao i zaradio zatvor!
• Svakodnevno rade sve radnje, pa narod očekuje da neke zatvare.
• Lako će odgovorni otvoriti dosije svakoga, ali ko da ih posle toliko pozatvara.
• Upiranje prstom je početni nišan.
• Lisice i najkrupnijim zverkama ne dozvoljavaju da (po) besne.
• Da je HANIBAL pred vratima možemo konkretizovati. KANIBAL je pred vratima.
• Gde pogreši sud, ispravi savest. Osuđeni neće izdržavati doživotnu robiju,
ali će se do kraja života vraćati na mesto zločina.
• Pošasti vremenom prelaze u pošasti. Dokaz kako slava menja ponašanje ljudi.
• Toliko je danas pisaca i umetnika uopšte, da ni LABUDOVA PESMA
ne stiže uvek da se čuje.
• Vlast za narod čini i ono što joj nije u moći. Uzima kredite koje ne može vratiti.
• Ne želimo neprijateljima vraćati istom merom. Bitno je da im ne ostanemo dužni./
• Na raskrsnici puteva Srbi uvek stradaju u centru.
• Srbi su uvek u centru svetske javnosti, ali daleko od centra sveta.
• Kada zemlja puca po svim šavovima, najviše su joj ugrožena gola kolena.
• Nema potrebe da vlast stopira narod. Ona je uvek spremna da ga vozi.
• Ne sme vlast da ide toliko daleko. Ako istrebi sve svoje vaške, to će poprimiti razmere genocida.
• Očekuje se dobra žetva. Narod sušu zaliva krokodilskim suzama.
• Političari puste buvu a narod se češe i gde ga ne svrbi.
• Levica i desnica imaju zategnute odnose. Svaka vuče na svoju stranu.
• Sudija primenjuje isti aršin za sve. Svakog optuženika odmeri od glave do pete.
• Poslanički imunitet je ojačao mnoge političare. Postali su imuni čak i na najbolnija događanja.
• Dok štampaju knjige o sopstvenom trošku,autori nisu ni svesni da štede. Jednog dana će imati čime da potpaljuju vatru.
• Srbija ne može bankrotirati. Nedužnih narod moda biti zadužen.
• Promena ambijenta mu ne smeta. U stanu svog vlasnika, pas se oseća kao kod svoje kuće.
• Autor je doživeo ono o čemu nije ni sanjao. Da za svoja dela bude nagr(a)đen.
• Vlast gura probleme pod tepih, a ne trese ga. Da se ne diže prašina.
• Višestranački izbori daju neočekivane rezultate. Pobedili moji, a vladaju naši.
• Nema više rada ispod žita. Uterivači duga javno iznose stvari.
• Osetljivi predmeti se stavljaju van zakona. Ne bi izdržali pritisak.
• Imamo mi ko će pokazati svetu zube. Samo da sačekamo dok im ponovo niknu.
• Zločinci su zaštićeni svedoci . Žrtve posle zločina ostaju neme.
• Ne vrše zamenu polova samo ljudi. Očekuje se da to urade sever i jug.
• Što sujetni ljudi više beže od tebe, ti sve dalje odmičeš od njih, čak toliko daleko, da te ne mogu zaobići.
• Čoveka ne uzbuđuje ono što se često događa. Zato se ljudi zbog seksa razvode.
• Svako zlo ima svoje dobro. Bela kuga će prekinuti zloupotrebu rodbinskih veza.
• Neprijatelji imaju opravdanje za masovne grobnice i krematorijume. Tako ostaje više čiste zemlje.
Danica MašićGost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Thu Nov 01, 2012 11:35 am

• Kontejneri su najveća konkurencija svetskim pretraživačima. Imaju više posetilaca.
• Nema zaštićenih u korupciji. Žrtve su očigledan dokaz.
• Svi znamo da je program od vrtića do fakulteta katastrofalan, ali ne znamo čiji je to PLAN!
• Političari čuvaju narodno blago.Ne dozvoljavaju da se zaboravi izreka PAS LAJE,VETAR NOSI.
• Civilizacija postaje opasnost za čovečanstvo kada pamet poludi.
• Kriza je rupa bez dna. Eto prilike da niko ne dotakne dno.
• Nova vlast tvrdi da prošla vlast nije ništa radila, a optužuje je za kriminal.
• Imovinske karte nekih biznismena narod doživljava kao kartu svoje zemlje.
• Pored imena naše zemlje treba da stoji i njeno prezime. Da narod zna čiji je.
• Postoje u zakonu rupe sa dnom, da korisnik više ne propada.
• Očekuju nas i dalje strana (u)laganja. A sve za dobrobit Srbije. .
• Detektor laži bilo šta da otkrije, to je istina.
• Ni svi besmrtnici nisu isti. Neki počivaju u Alejama velikana širom sveta, a drugima je
samo lik urezan u sećanje naroda.
• Bilbordi su savremeni stubovi srama. Otkrivaju raskoš siromašne zemlje.
• Tajkuni ne potcenjuju seljačku i radničku k(l)asu, ali ruke i novac redovno peru.
• Prosjaci proveravaju sluh naroda. Prema prilogu zaključuju da mu nije do pesme.
• Dok peva, vlast ne voli da je narod prati.
• Svaki društveni sistem se na kraju raspadne. Baš kao i čovek kada umre.
• Ekološki kontejner čuva dostojanstvo čoveka. Ne dozvoljava mu da umre kao pas.
• Proterivanje Srba neprijatelj smatra ekološkim, a ne etničkim čišćenjem.
• Pljuvanje po svojoj zemlji putem štampe nije ekološko zagađenje.
• Nauka eksperimentiše sa belim miševima, a politika sa belim zastavama.
• Onom ko se nađe između nakovnja i čekića drugi kuje sreću.
• Odumiranje države je vidno. Već je mrtvo na hiljade sela.
• Masa koja proključa uništava nosioce zaraznih ideja.
• Jedni napuštaju zemlju a drugi sela. Ono što je ostalo, napušta pamet.
• Neprijatelji su nam pomogli da se potomci više ne svađaju ko je ko. Svi su istoga, ozračenoga roda.
• Zato što nas je komunizam učio da Bog ne postoji, danas svakog dana poneko vidi svog boga.
• Uloga prve dame se menja. Nekada su žene gospodara ostavši bez muža uspevale da sačuvaju svoju
zemlju, a današnje ne mogu ni muža.
• Presecanjem čvora ispod vrata problem se nastavlja.
• I geni su nam modifikovani. Više ni presto ne nasleđujemo.

Danica Mašić

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Thu Nov 01, 2012 11:37 am

• Kontejneri su povlašćeni restorani. Niko ne plaća kaznu zbog trovanja hranom.
• Za ulazak u Evropu nije nam potrebna ulaznica. Dovoljna je nova karta Srbije.
• Možda bi nauka mogla da iskoristi i znanje zatvorenika. Dok protiv Alchajmerove bolesti nema leka,
zatvorenici održavaju ćelije u životu.
• Pošto vlast predstavlja narod u zemlji i inostranstvu, ni govora o Srbiji kao siromašnoj zemlji.
• I danas Srbijom vladaju dina(r)stije: Evri,Dolari, Franci.........
• Abortus je ubistvo sa predumišljajem, a naručioci i izvršioci zločina nikada nisu odgovarali.
• Politički imunitet ne jača političara. Naprotiv, čini ga slabijim, neotpornijim pred izazovima koje mu položaj omogućava.
• Moraju nas zaprašivati sa neba. Tako smo im sitni baš kao vaške.
• Kopanje po sadašnjosti zemlje daje velike rezultate. Samo površinski sloj skriva debele naslage narodnog blaga.
• Ako je čovek trn u oku, kakav mora biti balvan?
• Dolaze nam najpoznatiji masoni sveta Eto prilike da i naši slobodni zidari dobiju posao u svojoj zemlji..
• Kočićevog jazavca u sud su doneli u vreći. Današnje zverke su krupne, pa ih dovoze mečkama.
• Kosovo i ostali uslovi koje nam Evropa postavlja, nisu „znakovi pored puta“ već znakovi na putu.
• Šta hoće sirotinja? Tajkuni se voze u crnim mercedesima a ona živi na belom hlebu.
• Da bolje razumete šta je lustracija ispred dodajte slovo I. Dobićete sliku problema u društvu koga je teško rečima opisati.
• Šta traže penzioneri u vlasti? Oni ne mogu izvršiti ni lustraciju svojih creva.
• Nigde udarne vesti u štampi o Sajmu knjiga. Zato se „udaranje po džepu“ ne skida sa naslovnih strana.
• Problem je ako neko izdaje zemlju u knjigama, a ne ko izdaje knjige u zemlji.
• Dobri studenti čiste godinu za godinom. Dovoljno da imaju prednost u zapošljavanju u Gradskoj čistoći.
• Amerika ne zna da je SAD prilog za vreme. I označava trenutnost.
• Došlo je vreme da um ne caruje već da klade valja.
• Za one sa niskim nivoom razvoja ima nade. Globalno zagrevanje će ih podići na viši nivo.
• Sgurne kuće su oduvek postojale. Nekada iz njih ni bruka nije mogla da izađe na ulicu.
• Na sigurnom smo mestu. Lična dokumenta u čipu, čip na čelu, a glava - u torbi.
• Po redosledu boja Žuta kuća sledi za Belom kućom.
• Narodnu kuhinju najgladniji vide sa najviše zvezdica.
• I banana država ima koru(pciju). To nije za potcenjivanje, jer nikada se ne zna ko se može okliznuti.
• Razne vrste zavisnosti se uspešno leče. Nemoguće je izlečiti državu kojoj život zavisi od stranih kredita.
• Ulica je škola otvorenog tipa. Tek kada savladaš sve što nudi, život nastavljaš u ustanovama zatvorenog tipa.
Danica Mašić

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Gost on Sat Mar 16, 2013 5:36 amBOGATSTVO ZEMLJE LEŽI U DUBINI NJENIH MISLI

• Ako Sud ne radi posao kako treba, rade kriminalci. Ne dozvoljavaju da optužnice zastare.
• Na veliko zaprepašćenje naroda u rodnoj grudi je podbacio r o d.
• Da nesreća nikada ne ide sama potvrđuju izbori. Ko je pre izbora gluv, posle izbora ostane i nem.
• Sigurne kuće se grade na temeljima nesigurne države.
• Nije potreban atentat na vlast. Dovoljno je pogoditi šta misli.
• Predizborna ćutnja koja smanji minute ćutanja opravdava svake izbore.
• Političke jednačine su teško rešive za narod. Mnogo je nepoznatih – radnji.
• Korak napred sa ivice provalije je naš iskorak u budućnost. Garancija da će svi ostati u zemlji.
• I politički bonton podrazumeva ćutanje dok se jede.
• Na ravnom Kosovu svakoga dana gledaju šta se iza brda valja.
• Fantomka čuva obraz da se ne ukalja.
• Svaki predsednik koristi skupoceni tepih sa ko zna koliko čvorova – Gordijevih.
• Deca retko odlaze u pozorište. Roditelji im sami priređuju scene.
• Ostajte ovde! I tamo je o v d e!
• Vlast tvrdi da je PREzadužena. Čvrsto veruje da će se dug o d u ž i ti.
• Državni dug je pokrio kolena. Glava im se dugo neće videti.
• Posle izbora svi analitičari su pametni. Samo su ludi predviđali bolje sutra.
• Kuka i motika su oruđe kojim vlast obrađuje zemlju.
• U(cene) sadrže u sebi cene. Cene su obično veće od vrednosti ucenjivača.
• Vlast ima silu a narod moć zapažanja. Tačno zna kada će je upotrebiti.
• Svet voli prosrpski dezorijentisane Srbe. Sa njima lakše sarađuje.
• Kohabitacija više partija je grupni seks. Nema šanse da neko ostane nevin.
• Beskičmenjacima su tuđe kičme stub-oslonac.
• Vlast prisluškuje narod, a ostaje gluva na ono što čuje.
• Obračun političara kasni, ali svi računi za dugovanje će stići na vreme.
• U vlasti ima mnogo dobrih sportista. Postižu zavidne rezultate u preskakanju dugova.
• Nisu lekari džaba polagali Hipokratovu zakletvu. Troše pare i za ko zna čije babe zdravlje.
• Neki poslodavci ne prave razliku među svojim radnicima. U traženju seksualnih usluga ne biraju pol.
• Pred zakonom smo svi isti. Plave koverte ne dobijaju samo korumpirani već i obični građani.
• U istražnim radnjama ima svega i svačega. Da ti dah stane.
• Zanati odumiru. Otvaranjem masonskog univerziteta u Beogradu, dobićemo majstore novog profila.
• Pre nego što je postao glava šećera(na) dugo je studirao Glišića.
• Dok ispravlja krivu Drinu, on tera vodu na svoju vodenicu.
• Vlast je narodu dala korpu. Za ostalo neka se sam snalazi.
• Oni koji su za monarhiju mogu biti spokojni. Glad caruje na svim poljima.
• Vlast je uvek spremna da pomogne. Prosipa pamet tamo gde narodu fali.
• Nismo se tom kolaču nadali, pa nas nije iznenadilo pakovanje.
• EU nam uništava stočni fond. Priprema tržište za svoje žabe i mačke.
• Izdvojen iz mase čovek samo oblik menja. Nekada do te mere da se izobliči.
• Poštom kupio, po to i prodao i zaradio zatvor!
• Politički čvor se dreši – kesom!
• Nemam kućnog ljubimca, ali imam životinju u stanu.
• Stariji političari su iskreni. Kažu da bi i fotelju menjali za dobru stolicu.
• Narod sam rađa mečke, pa smrtni ishod nije iznenađenje.
• Proveo se kao bos po trnju, jer mu je čarapa bila na glavi.
• Nije problem što nam predsednik ne zna engleski jezik a kralj srpski, već što sve više ljudi koristi ezopovski jezik.
• Lov na novinarske patke je dozvoljen, ali se za ulov plaća kazna.
• Poslodavac je trudnoj radnici dao otkaz. Alimentaciju neće moći otkazati.
• Ne može jedno i drugo. Ako te za života sažaljevaju, posle smrti niko te ne žali.
• Politička prizemnost je temelj visokih funkcija .
• Školovanje je danas skupo. Za mnogo para dobijaš malo znanja.
• Sve za državnim jaslama treba zaulariti.
• Vladari svetom su zadovoljni natalitetom. Sve više se rađaju nove države.
• Ljudi čista obraza , a nemaju gde da se umiju.
• Kada je suša na svim poljima, najlakše je žednog prevesti preko vode.
• Na snajperu ti je najbliži onaj koji ti je najdalji od srca.
• Našao se iza brave. Sada njegov advokat traži ključ za izlazak.
• Prestala je potražnja za ratnim zločincima. Mirnodopski obećavaju veću zaradu.
• Nismo zajedno čuvali ovce, ali na proslavama zajedno jedemo jagnjetinu.
• Dužnici ispunjavaju politička obećanja. Otvaraju se nova radna mesta - za uterivače dugova.
• Duga kosa, kratka pamet više ne važi samo za žene.
• Zbog dugih prstiju vladin guber je uvek kratak.
• Ko je sisao vesla, zna se kako je zadojen.
• Za razliku od fudbala, i zemlja je lopta koju šutiraju samo igrači iz senke.
• Vlast radi preventivno. Da čovek ne bi zaradio kaznu, na vreme ga oslobađa
svoga mišljenja.
• Nije nas svaki okupator samo osiromašio. Obogatio nam je rečnik .
• Nismo mi ludi pa da izvlačimo pouke iz naših grešaka. One posle nisu za upotrebu.
• Amerika je instalirala HAARP da uveri svet ko vedri i oblači.
• Prednost je biti suviše visoko. Oni dole te začas izgube iz vida..
• Veća je ponuda kako da čovek završi život, nego kako da ga počne.
• Odmaklo se u planovima za budućnost.Više se ne raspravlja o ciljevima, već o metama.
• Ordeni za zasluge ne pritiskaju samo grudi. Neki orden pritiska i savest.
• Vlast nema predaha. Još nije vratila sve oduzeto, a već oduzima vraćeno.
• Poštom kupio, po to i prodao i zaradio zatvor!
• Svakodnevno rade sve radnje, pa narod očekuje da neke zatvare.
• Lako će odgovorni otvoriti dosije svakoga, ali ko da ih posle toliko pozatvara.
• Upiranje prstom je početni nišan.
• Lisice i najkrupnijim zverkama ne dozvoljavaju da (po) besne.
• Da je HANIBAL pred vratima možemo konkretizovati. KANIBAL je pred vratima.
• Gde pogreši sud, ispravi savest. Osuđeni neće izdržavati doživotnu robiju,
ali će se do kraja života vraćati na mesto zločina.
• Pošasti vremenom prelaze u pošasti. Dokaz kako slava menja ponašanje ljudi.
• Toliko je danas pisaca i umetnika uopšte, da ni LABUDOVA PESMA
ne stiže uvek da se čuje.
• Vlast za narod čini i ono što joj nije u moći. Uzima kredite koje ne može vratiti.
• Ne želimo neprijateljima vraćati istom merom. Bitno je da im ne ostanemo dužni./
• Na raskrsnici puteva Srbi uvek stradaju u centru.
• Srbi su uvek u centru svetske javnosti, ali daleko od centra sveta.
• Kada zemlja puca po svim šavovima, najviše su joj ugrožena gola kolena.
• Nema potrebe da vlast stopira narod. Ona je uvek spremna da ga vozi.
• Ne sme vlast da ide toliko daleko. Ako istrebi sve svoje vaške, to će poprimiti razmere genocida.
• Očekuje se dobra žetva. Narod sušu zaliva krokodilskim suzama.
• Političari puste buvu a narod se češe i gde ga ne svrbi.
• Levica i desnica imaju zategnute odnose. Svaka vuče na svoju stranu.
• Sudija primenjuje isti aršin za sve. Svakog optuženika odmeri od glave do pete.
• Poslanički imunitet je ojačao mnoge političare. Postali su imuni čak i na najbolnija događanja.
• Dok štampaju knjige o sopstvenom trošku,autori nisu ni svesni da štede. Jednog dana će imati čime da potpaljuju vatru.
• Srbija ne može bankrotirati. Nedužnih narod moda biti zadužen.
• Promena ambijenta mu ne smeta. U stanu svog vlasnika, pas se oseća kao kod svoje kuće.
• Autor je doživeo ono o čemu nije ni sanjao. Da za svoja dela bude nagr(a)đen.
• Vlast gura probleme pod tepih, a ne trese ga. Da se ne diže prašina.
• Višestranački izbori daju neočekivane rezultate. Pobedili moji, a vladaju naši.
• Nema više rada ispod žita. Uterivači duga javno iznose stvari.
• Osetljivi predmeti se stavljaju van zakona. Ne bi izdržali pritisak.
• Imamo mi ko će pokazati svetu zube. Samo da sačekamo dok im ponovo niknu.
• Zločinci su zaštićeni svedoci . Žrtve posle zločina ostaju neme.
• Ne vrše zamenu polova samo ljudi. Očekuje se da to urade sever i jug.
• Što sujetni ljudi više beže od tebe, ti sve dalje odmičeš od njih, čak toliko daleko, da te ne mogu zaobići.
• Čoveka ne uzbuđuje ono što se često događa. Zato se ljudi zbog seksa razvode.
• Svako zlo ima svoje dobro. Bela kuga će prekinuti zloupotrebu rodbinskih veza.
• Neprijatelji imaju opravdanje za masovne grobnice i krematorijume. Tako ostaje više čiste zemlje.
Danica Mašić

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Aforizmi Danice Mašić

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму