Buđenje iz silikonskog sna

Go down

Buđenje iz silikonskog sna

Порука  Gost on Sat Jun 05, 2010 10:34 am

Buđenje iz silikonskog sna
Politika - Četvrtak, 08. april 2010. 21:00

Hiljade žena širom sveta ponosne su na svoje silikone, ali je osmeh sa lica ipak uspelo da im skine saopštenje medicinskih vlasti u Parizu u kome se tvrdi da su implantati francuske kompanije "Poli implant protez" (PIP) jako lošeg kvaliteta i veoma skloni pucanju.

Zbog saznanja da takozvani PIP silikoni lako cure, Francuska, Švedska i Brazil odmah su suspendovali prodaju proizvoda ove kuće. Usledila je zabrana čak i u Kolumbiji, u kojoj odlazak kod plastičnog hirurga nije ništa manje uobičajen nego poseta frizeru.

Ne samo da je francuski proizvođač sve delove planete snabdeo implantatima koji ne zadovoljavaju standarde, već je koristio i silikonski gel drugačiji od onog koji je prijavio na deklaraciji.

Sve dame čije veštačke grudi nose žig PIP pozvane su da posete hirurge i provere da li imaju razloga za strah, a kako je pokazalo istraživanje "Politike" među njima ne bi trebalo da ima žena koje su operisane u Srbiji.

Ovi implantati se ne koriste na domaćem tržištu, kažu za naš list u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

"Do danas agenciji nije podnet zahtev za registraciju medicinskog sredstva navedenog proizvođača", objašnjavaju nadležni dodajući da znaju sve o zabrani ove marke u pojedinim zemljama.

Ipak, ova firma je probala da se probije u Beogradu.

- Oni su bili kod mene pre godinu dana i nudili su mi svoje proizvode, ali kako nisu registrovani u Srbiji nisam ni mogao da kupim njihove implantate - kaže prim. dr Milan Colić iz bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju "Colić".

- Mi koristimo daleko bolje brendove - dodaje dr Colić.

Procenjuje se da je od 2001. između 35.000 i 45.000 Francuskinja ugradilo ove implantate, kao i da 40.000 Britanki ima iste umetke. Kako otkrivaju beogradski hirurzi, koji su još pre osam godina isprobali ove proizvode, reč je o silikonima koji nisu dovoljno gusti pa zato i lakše cure.

Ono što ih i pored svega čini poželjnim za žene koje pate za bujnim poprsjem jeste to što su znatno jeftiniji od konkurencije. Iako su se pojavile poboljšane marke, ordinacije se na svim meridijanima, posebno u siromašnijim sredinama, i dalje odlučuju baš za ovu. Međutim, dr Colić sumnja da će to biti slučaj u Beogradu jer je srpsko tržište sitno, a kompanija snižava vrednost implantata onda kada se kupuju na veliko.

- Kad bi prošli atest i ako bi njihova cena bila prihvatljiva, i ja bih radio sa njima, ali ako se kod nas pojave i koštaju isto koliko i drugi, onda je, naravno, bolje koristiti kvalitetnije brendove - zaključuje Colić.

Jelena Stevanović

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму