Hranimo se kancerogenim supstancama

Go down

Hranimo se kancerogenim supstancama

Порука  Gost on Sat Jun 05, 2010 10:31 am

Hranimo se kancerogenim supstancama
Politika - Četvrtak, 06. maj 2010. 21:00

Sve više beba u Americi rađaju se "prezagađene" jer je blizu 300 različitih otrova otkriveno u pupčanoj vrpci novorođenčadi, dok 41 odsto Amerikanaca tokom života oboli od različitih oblika kancera kao posledica unošenja hemijski zagađene hrane. Ovo je samo deo alarmantnih podataka iz studije koju je na 200 strana objavio američki Odbor za rak (President s Cancer Panel).

Sastavljen od najeminentnijih stručnjaka koji prate i analiziraju probleme iz ove oblasti, Odbor od 1971. godine, kada je osnovan, rezultate svojih istraživanja direktno podnosi šefu države.

"Iznošenjem ovih podataka u javnost želeli smo ljudima da poručimo da smo zabrinuti, što i oni treba da budu", istakao je profesor Lasal Lefal, član tima.

Izveštaj okrivljuje neprecizno regulisane zakone, neodlučnost u njihovom sprovođenju i nemarnost nadležnih da se ozbiljno pozabave zdravljem građana. Situaciju bitno pogoršava pravna pretpostavka da su hemijske supstance bezbedne po zdravlje ljudi dok se u praksi ne pokaže suprotno.

"Od 80.000 hemikalija koje se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama, svega nekoliko stotina je testirano na bezbednost po zdravlje ljudi", navodi se u izveštaju i dodaje da se za mnoge supstance koje se koriste u proizvodnji hrane i pića sumnja da su kancerogene. Ipak, zbog nedovoljne regulisanosti ove oblasti, njihova upotreba se i dalje nastavlja, prenosi "Njujork tajms".

Posle najave senatorke Dijane Fajnstajn da će se angažovati na zabrani bisfenola A (BPA), supstance koja se koristi za proizvodnju plastike, a koja je svojevremeno otkrivena u hrani ali i u flašicama za bebe, mnoge grane industrije, među kojima i prehrambenu, zahvatila je panika. Istraživanja koja su se decenijama bavila štetnošću BPA potvrdila su da ova supstanca može ozbiljno da ugrozi reproduktivno zdravlje dece, kao i njihov neurološki i imuni sistem. Ukazano je da BPA može negativno da utiče na razvoj mozga, ponašanje beba ali i na plodnost.

Još jedan razlog za brigu, prema mišljenju Odbora, jeste činjenica da su neki oblici kancera postali sve učestaliji, posebno kod dece. Iako se još ne znaju tačni uzroci, sumnja se da značajan činilac predstavlja povećan broj hemijskih supstanci u vodi, hrani, vazduhu i proizvodima za domaćinstvo. U izveštaju se ukazuje i na negativne uticaje iz okruženja ne samo na pojavu raka, već i dijabetesa, gojaznosti i autizma.

Da bi se posledice takvog stanja ublažile, članovi Odbora predlažu građanima, a posebno trudnicama i maloj deci, da kupuju hranu i igračke sa najnižim mogućim procentom hemijskih supstanci. Čak su navedene i adrese sajtova na kojima se zainteresovani mogu informisati o štetnosti konkretnih proizvoda (www.cosmeticsdatabase.com www.healthystuff.org). Date su i preporuke osobama koje se prirodom posla izlažu uticaju hemikalija da pre ulaska u kuću izuju cipele, a garderobu odmah operu odvojeno od drugih stvari. Kada je reč o skladištenju ili podgrevanju u mikrotalasnim pećnicama, preporučuju se keramičke ili staklene posude. Voda, takođe, u staklenim flašama, ili plastičnim, ali samo onim koje nemaju BPA u svom sastavu. Članovi Odbora predlažu da date prednost organskoj hrani, da izbegavate namirnice sa pesticidima, hemijskim fertilizatorima i hormonima, ali i da izbegavate preprženo meso.

Z. Karanović

http://vesti.krstarica.com/?rubrika=medicina&naslov=Hranimo+se+kancerogenim+supstancama&lang=0&sifra=2e084c042566820d37d2addacc5ea2cc&dan=05&mesec=06&godina=2010

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму