Međunarodni praznik rada u Evropi

Go down

Međunarodni praznik rada u Evropi

Порука  admin on Sat May 01, 2010 7:22 amОдлучите се славите или не ? Немојте бити лицемери...крканлуци ?А старији мало носталгије ,мало за прохујалим годинама ,мало за "бољим временима"


Излетишта Црни врх, Ђурђево брдо, манастир Јошаница, обале Велике Мораве, Грза, Ресава, отворена су за излетнике, а неки су тамо од синоћ.

Очекује се хиљаде људи на Фрушкој гори, Палићу и у осталим излетиштима широм Војводине.

Празник се обележава у знак сећања на раднике Чикага који су пре 123 године ступили у штрајк захтевајући боље услове рада.

Припадници и симпатизери радничког покрета обележавају сећање на своја достигнућа, односно жртве које су њихови припадници радничког покрета поднели како би се изборили за већа радна права.

Први мај, као празник, свој корен има у одлуци водећих америчких синдиката да, инспирисани победом својих канадских другова 1984. године захтевају доношење закона којим би се установило максимално осмочасовно дневно радно време.

Тај је закон требало да буде донет до првог маја 1886. године. Када се то није догодило, дошло је до великог штрајка у САД, а у Чикагу и до крвавих нереда.

Од тада се у САД-у, а касније и у свим земљама света, Међународни празник рада обележавао великим парадама и демонстрацијама, које су најчешће организовали социјалистички, комунистички, анархистички и други лево оријентисани покрети.

Након Октобарске револуције Први мај је постао државни празник у СССР-У, а потом и у другим комунистичким државама. Као државни празник га је установила и Хитлерова Немачка.

Због комунистичких конотација, у САД се раднички покрет одрекао Првог маја, и као Празник рада слави први понедељак у септембру.
1

Međunarodni praznik rada u Evropi
U svetu se danas, raznim manifestacijama, obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj.


U Berlinu je za 1. maj prijavljena 41 demonstracija. Nemačke vlasti strahuju od teških okršaja ekstremnih levičara i radikalnih desničara i neonacista. U Berlinu, kao i u Rostoku, Erfurtu, Vircburgu i Cvikauu su demonstracije za 1. maj najavile ekstremno desničarske grupe.

Ove godine se u Berlinu očekuje oko 1.000 do 3.000 ekstremnih desničara na defileu kroz četvrt Prenclauer berg i oko 10.000 učesnika na kontra-demonstracijama levičara.

U Francuskoj su najavljeni skupovi u celoj zemlji.

Tema ovogodišnjih skupova će biti položaj penzionera, koji bi mogli da budu glavna žrtva reformi koje je obećao francuski predsednik Nikola Sarkozi do kraja svog mandata.

U Parizu će biti održan prvomajski defile. U Parizu se tog dana tradicionalno prodaju mali buketi đurđevka na ulici.

U Španiji i Portugalu su najavljena protestna okupljanja zbog ekonomskih mera vlada u Madridu i Lisabonu.

U Grčkoj su najavljeni skupovi na poziv sindikata.

U Rusiji je opozicija najavila protest protiv vlade. Skupovi su najavljeni i u Moskvi i Sankt Peterburgu.

U Turskoj će ove godine, prvi put posle 33 godine, biti obeležen praznik rada na trgu Taksim u Istanbulu, čuvenom trgu na kojem su u prvomajskim demonstracijama 1977. godine poginule 34 osobe.
1. maj 2010. | 00:49 | Izvor: Beta Beograd --
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму