Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

Go down

Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

Порука  Gost on Thu Apr 01, 2010 5:38 am

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/183270/Drzava-placa-penale-zbog-neprenosenja-Lige-sampiona

Slavica Đukić-Dejanović tražila prenos Skupštine zbog kvoruma

Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

N. Korlat - M. Maleš | 01. 04. 2010. - 00:02h | Foto: FoNet, Beta
Direktnim prenosom skupštinske rasprave o rezoluciji o Srebrenici, umesto predviđene utakmice Lige šampiona, RTS je preksinoć prekršio ugovor s UEFA, zbog čega će odštetu, po svemu sudeći, morati da plate građani Srbije.
Zaposleni u Skupštini preksinoć tokom trinaestočasovne sednice

Aleksandar Tijanić, direktor javnog servisa, potvrdio je za “Blic” da ga je prekjuče tokom dana Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, dva puta zamolila da ne prekida direktan prenos zasedanja uprkos obavezama prema UEFA, uz obrazloženje da bi sednica u tom slučaju ostala bez kvoruma, te da rezolucija o Srebrenici ne bi bila usvojena.Tijanić je dodao i da se vlast obavezala da će, ukoliko bude bilo potrebe, nadoknaditi svu štetu UEFA. Sa druge strane, Slavica Đukić-Dejanović tvrdi za “Blic” da “nije bilo takvog dogovora sa RTS”.
Veliki broj građana putem raznih sajtova protestovao je preksinoć kada su na ekranu RTS 2 u 20.45 umesto utakmice Bajern - Mančester ugledali izvinjenje svim ljubiteljima fudbala i najavu da se prenos Skupštine nastavlja.
Kako kaže Tijanić, neposredno pre početka utakmice stigla mu je pisana molba predsednice parlamenta da se nastavi direktan prenos zasedanja u terminu Lige šampiona. On je, kako navodi, to u prvom momentu odbio i preporučio joj da prekine sednicu na 90 minuta. Međutim, odmah potom stigla je i druga molba uz napomenu da bi sednica u suprotnom mogla da ostane bez kvoruma, što bi onemogućilo i usvajanje rezolucije o Srebrenici.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

Порука  Gost on Thu Apr 01, 2010 6:19 am

То се зове црни хумор, али најцрњи, демократски.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

Порука  Gost on Fri Apr 02, 2010 9:11 am

Skupština i Vlada neće da plate odštetu UEFA
Radio-televiziji Srbije, po svemu sudeći, ostaje samo da se nada da UEFA neće tražiti odštetu jer su u utorak uveče umesto direktnog prenosa utakmice Bajern - Mančester junajted emitovali direktan prenos skupštinske sednice o osudi zločina u Srebrenici. I u Skupštini i u Vladi Srbije tvrde da se nisu obavezali da će nadoknaditi celokupnu štetu Evropskoj fudbalskoj asocijaciji zbog prekršenog ugovora.

Oni su juče demantovali tvrdnje direktora RTS Aleksandra Tijanića koji je izjavio da mu je vlast obećala da će, ukoliko javni servis bude kažnjen, to i platiti.

Direktor RTS Aleksandar Tijanić juče nije želeo da kaže da li je od UEFA dobio bilo kakvo obaveštenje o eventualnoj kazni koju bi mogao da snosi javni servis nakon što je utorak veče razočarao svoje gledaoce prenosom skupštinske sednice umesto omiljenog fudbala. Međutim, „Blic” saznaje da su agencije koje rade u sklopu ove organizacije i bave se pravima prenosa zahtevale od RTS-a objašnjenje zašto nije direktno emitovana utakmica Bajern - Mančester.
„Čekamo reakcije. Nadamo se da ipak nećemo morati da platimo bilo kakvu odštetu”, kaže naš izvor sa RTS.


U pres službi Vlade Srbije rekli su da „ne raspolažu informacijama o bilo kakvom dogovoru između RTS i Skupštine”.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja je u utorak pismeno tražila od Tijanića da direktno emituje sednicu na kojoj je usvojena deklaracija o Srebrenici, tvrdi da ničim nije ucenila direktora RTS-a da to učini. Dejanovićeva takođe tvrdi da se nije obavezala da će Skupština platiti penale kojima bi eventualno mogao da bude kažnjen RTS. Ipak, veruje da se „u razgovoru sa RTS-om svi problemi mogu rešiti, kao i do sada”.
- Skupština nema finansijski potencijal, a o nekakvim milionima nema govora jer mi, zapravo, dugujemo RTS-u i za dosadašnju saradnju određenu sumu novca, oko čega se nadam da ćemo se dogovoriti - kaže ona.


Dejanovićeva negira da je direktora RTS-a ucenila tvrdeći da od direktnog prenosa zavisi kvorum sednice ili usvajanje deklaracije. Prema njenim rečima, za tako nečim nije ni bilo potrebe jer su poslanici koji su želeli da glasaju za rezoluciju ceo dan bili u skupštinskoj sali.
Interesantno je da, za razliku od nje, šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže da su pojedine opozicione poslaničke grupe insistirale na tome da posle 18 časova mora da bude direktnog prenosa sednice.
- Osuda zločina u Srebrenici bila je najvažnija tema u tom danu koja je koincidirala sa veoma važnom fudbalskom utakmicom. Zato mislim da je problem to što nije bilo koordinacije - smatra Ružić.
Odgovornost, prema njegovom mišljenju, ne može snositi ni javni servis, ni parlament, a „oko penala koji su bombastično najavljeni u novinama se može postići dogovor o smanjenju troškova u jednom zdravom razgovoru”.
Na pitanje ko će platiti eventualnu kaznu UEFA, Ružić kaže: „Zna se, onaj ko ima ugovorene obaveze”.
Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju”, izjavila je da ne zna ništa o dogovoru RTS i bilo koga iz vlasti, dok je poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković rekla da eventualne penale UEFA treba da plati javni servis.
- Pitanje je zašto se RTS obraća državi za redovnu pretplatu i finansiranje. Ko ima pravo da proceni da je Liga šampiona važnija od deklaracije o Srebrenici? Ovo se ne bi dogodilo da se pojedini na RTS ne ponašaju kao da je njihova privatna. I ja plaćam pretplatu, ali ne mogu da gledam obrazovne i emisije iz kulture, niti da slušam muziku koja je drugačija od one koju forsira javni servis - kaže za „Blic” Tabaković.


Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović ocenjuje u izjavi za naš list da štetu UEFA treba da plati RTS koji je javni servis građana, a ne komercijalna televizija. Prema njegovom mišljenju, za naše društvo mnogo je važnija sednica parlamenta na kojoj se razgovara o zločinima u Srebrenici nego prenos utakmice Bajern – Mančester.
- Pošto nas ljudi koji vode RTS nisu pitali onda kada su definisali cenu TV preplate, neka se previše ne bune zato što je Skupština odlučila da ih zamoli da prenose sednicu. A ako je Tijanić jednom sakrivao Srebrenicu kao Miloševićev ministar informisanja, trebalo bi danas da ćuti, a štetu će on platiti parama koje uzima od šunda koji na televiziji emituje - zaključuje Jovanović.


Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović kaže da je predlagao vladajućoj većini da tokom rasprave o rezoluciji napravi pauzu od 90 minuta, a glasanje odgodi za sutra.
- Ne treba odštetu UEFA da plati ni Skupština, ni Vlada, ni Aleksandar Tijanić, koji ima ugovorene obaveze. Penale treba da plati vladajuća koalicija, koja je i prouzrokovala štetu - smatra Todorović.UEFA ne isključuje moguću novčanu kaznu
UEFA je juče saopštila da će razgovarati sa Radio-televizijom Srbije o slučaju neprenošenja meča četvrtfinala Lige šampiona između Bajerna i Mančester junajteda. Iz sedišta UEFA u Nionu „Blicu” je potvrđeno da će o ovom slučaju biti još govora i da će se dve strane sastati u najskorije vreme.
- Svake sezone desi se po nekoliko puta da neke od televizija nisu u mogućnosti da prenose mečeve Lige šampiona. Dakle, ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo. Poznato je da UEFA ima ugovore sa TV kućama oko pomenutih prenosa, ali isto tako oni su predmet nacionalnog prava i ponekad mogu biti menjani. Moramo videti šta je bio razlog da prenosa ne bude - saopštio je jedan od portparola UEFA. Novčana kazna, međutim, nije isključena jer se ne znaju detalji ugovora između UEFA i RTS.
- To su stvari veoma poverljive i o tome ne možemo govoriti javno. Sve zavisi kakve su odredbe ugovora. Ako u nekoj zemlji nisu u mogućnosti da prenose meč zbog nekog događaja koji je od veće važnosti, onda to treba da bude precizirano i u ugovoru - objasnio je portparol UEFA koji nije želeo da spekuliše o tome da li će i na koji način RTS biti kažnjen.
Z. Kecman


Dejanovićeva autor nove rezolucije
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je ona napisala tekst deklaracije o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije koji je podeljen i da je to početna verzija, a da će konačan predlog tog dokumenta biti usaglašen na sledećoj sednici kolegijuma parlamenta posle uskršnjih praznika.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Država plaća penale zbog neprenošenja Lige šampiona

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму