Benjamin Netanijahu, tražiće od Baraka Obame razorno oružje za napad na Iran

Go down

Benjamin Netanijahu, tražiće od Baraka Obame razorno oružje za napad na Iran

Порука  Gost on Mon Mar 22, 2010 7:09 am

http://www.kurir-info.rs/clanak/planeta/kurir-22-03-2010/dajte-nam-bombe

Dajte nam bombe!

Benjamin Netanijahu, premijer Izraela, tražiće od Baraka Obame razorno oružje za napad na Iran, prenosi britanski Sandej tajmsTEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražiće od Baraka Obame oružje koje mu je potrebno da napadne Iran!

Po pisanju britanskog Sandej tajmsa, koje prenosi agencija Tanjug, Netanijahu će iskoristiti posetu Vašingtonu da izvrši pritisak na SAD kako bi obezbedio bombe potrebne za udar na iranska nuklearna postrojenja.

Uoči sinoćnjeg polaska u SAD Netanijahu je obećao Obaminoj administraciji da će prvi put od tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze, okončane januara 2009, pristati da olakša blokadu te palestinske teritorije pod kontrolom islamističkog Hamasa. Pristao je da razgovara i o ključnim pitanjima u indirektnim pregovorima s Palestincima, pod uslovom da se konačni zaključci donesu samo u direktnim pregovorima.

Netanijahu, međutim, zauzvrat traži koncesije, prenosi britanski list - da izraelske vazduhoplovne snage dobiju bombe koje razaraju bunkere. One su potrebne da se razore instalacije za obogaćivanje uranijuma u Iranu, od kojih su mnoge pod zemljom.

Izrael i Zapad optužuju Iran da razvija nuklearni program s ciljem da napravi atomsku bombu. Teheran to poriče, tvrdeći da će program služiti u mirnodopske svrhe, za proizvodnju energije.

Obamin prethodnik Džordž Buš je, kako se veruje, odbio raniji zahtev Izraela da snabde tu zemlju bombama GBU-28.

Pretpostavlja se da Netanijahuu neće biti lako da ubedi Obamu da naoruža Izrael za mogući napad, jer trenutna strategija SAD naginje diplomatskom, a ne vojnom rešenju iranskog nesporazuma sa Zapadom.

Sastanak Obame i Netanijahua još uvek nije zakazan, a izraelski zvaničnici se nadaju da će se dogoditi u utorak. Netanijahu putuje u Vašington da bi se obratio konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, zvaničnog izraelskog lobija u SAD.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму