Министарство спољних послова

Go down

Министарство спољних послова

Порука  admin on Sat Mar 06, 2010 11:33 amRatna propaganda nije izmišljena u savremenom dobu. Postoje fantastični primjeri ratnih varki i propagande još iz antičkih vremena. Čak i iz naše istorije postoji izvanredan primjet to je ona bitka kod Tuđemila đe su Dukljani nagrdili Vizantince (Romeje) pa je ratna propagandna mašinerija Vizantije taj događaj prikazivala na drugačiji način od stvarnog toka događaja, kako bi opravdali svoj poraz.
Nije samo Miloš Obilić i njegova popularnost plod djelovanja turske propagande. Mitski nepobjedivi junak koji postoji u svim narodima je kod balkanskih Slovena putem gusala postao Marko Kraljević koji je identifikovan sa sinom kralja Vukašina ako je to on. A to je najviše odgovaralo Turcima jer je Marko i pored sve svoje snage i junaštva pokorni carski podanik odnosno pokorni turski vazal. tako su postigli da narod slaveći Marka Kraljevića slavi zapravo turskog Sultana. Još puno ovakvih primjera može da se nađe. I ne moraju biti turski. Imamo divan primjer Sibinjanin Janka koji je zapravo Mađar Janoš Hunjadi i tako dalje....

Па ја не знам каква је ово машинерија јел пропагандна или није али ако ово повежем са текстом свашта се може искомбиновати.
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму