Геополитика ! опет нови рат ???

Go down

Геополитика ! опет нови рат ???

Порука  Gost on Tue Feb 23, 2010 11:55 am

АП: Латинска Америка и Кариби на страни Аргентине око Фокланда
уторак, 23 фебруар 2010 11:03


ПЛАЈА ДЕ КАРМЕН – Земље Латинске Америке и Кариба подржале су право Аргентине на суверенитет над Фокландским острвима због којих је ова земља поново у спору са Великом Британијом, која тамо жели да трага за нафтом.

На самиту 32 земље, чији је домаћин Мексико, објављено је да „присутни шефови држава и влада потврђују подршку легитимном праву Аргентине у спору са Великом Британијом око суверенитета над Фокландима” (које у Латинском Америци називају Малвинима), пренео је АП.

Аргентина је 1982. године изгубила рат са Великом Британијом око Фокланда, али ни после тога није прихватила британски суверенитет над тим архипелагом, за који се тврди да је врло богат нафтом.

Неслагање око овог питања остало је и после 1990. године, када су две земље обновиле пуне дипломатске односе.

Најновија затегнутост последица је недавне одлуке аргентинских власти да сви бродови који иду од Фокланда и ка тим острвима морају да имају дозволу Буенос Ајреса.

Аргентинске власти су, такође, оспориле Британцима право да трагају за нафтом у зони спорног архипелага и, одбацујући могућност војне акције, апеловале на Лондон да поново отпочну преговоре о суверенитету.

(Танјуг)

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму