Рекордна вредност евра

Go down

Рекордна вредност евра

Порука  admin on Thu Jan 28, 2010 10:15 amчетвртак, 28. јан 2010, 07:41 -> 09:01
Рекордна вредност евра ( А КА'ће 100 незнамо ! )ВЕЋ ДАНАС БАНКЕ ПРОДАЈУ И ПРЕКО 100

Иако је званични курс динара 98,05 за евро, неке банке су европску валуту продавале и за више од сто динара, пишу медији. НБС јуче продала 89 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту.

Централна банка је објавила да ће после интервенције од 89 милиона евра на девизном тржишту, динар забележити нову најнижу вредност према евру од 2002. године, јер ће ослабити 38 пара или 0,38 одсто, тако да ће званични средњи курс бити 98,0520 динара за евро, објавила је Централна банка.
dinar teh.jpg

Међутим, како пишу поједини медији, неке банке су евро продавале и за више од 100 динара, иако је НБС јуче на међубанкарском девизном тржишту продала 89 милиона евра.

Народна банка Србије је од почетка године продала укупно 199 милиона евра како би спречила прекомерну дневну осцилацију курса и обезбедила несметано функционисање девизног тржишта.

Гувернер НБС Радован Јелашић оценио је да актуелни курс динара не угрожава планирани ниво инфлације у овој години, наглашавајући да ће, уколико би се то десило, НБС предузети одговарајуће мере.

"Да овај ниво курса значајно угрожава постизање нашег циља, висине инфлације од шест плус минус два одсто, сигурно бисмо то уочили и било би најављено повећане референтне каматне стопе и дати неки други макроекономски одговори на то", рекао је Јелашић у Привредној комори Војводине.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић рекао је да очекује да ће курс динара према евру бити релативно стабилан током целе године, истичући да осцилације курса у јануару нису забрињавајуће.

Динкић је оценио да су осцилације курса у јануару благе и уобичајене у тржишним економија, па не би требало никога да забрињавају.

Вредност динара према евру ове године била је највећа 4. јануара, када је званични средњи курс био 95,9679 динара за евро трт милојка трт милојка
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму