Зашто им неваља нови патрија?

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sat Jan 23, 2010 8:42 pm

Постоје две екипе у Цркви.
Али у Цркви су увек постојале неке различите струје.
То је заправо знак да се нешто дешава, да је Црква жив организам , који кроз историју увек пролази кроз некакве промене, живи свој живот.
Међутим увек су постојали и владари који су покушавали Цркви да наметну неку своју вољу.
Како у Византији , тако касније и на западу у Франческој, Енглеској, Аустроугарској, а нама нарочито значајно искуство ово са Аустроугарима јесте.
И данас шваба исто чини што је чинио и некад.
Сада те две струје покушава да доведе до раскола.
Међутим жребом би извучен патрија који је ИРИНИ-Мирко , миротворац, помиритељ.
Е сад немајући ништа да му спочитају новинар.де и ихтус , нађоше јену изјаву о доласку папе у Србију, где уопштено говорећи тадашњи еп. Иринеј рече нешто између осталог да неће бити неких проблема ако папа и дође.
А шта је требо да каже то најбоље знају ови са ихтуса.
Иако га званично (папу ) нико из СПЦ није ни позвао, ипак чини ми се да су то учинили неки представници наших световних власти.
Добро они могу позвати свог колегу председника те државе Ватикан, у званичну државничку посету Србији, како СПЦ то да им забрани, када смо ми у посткомунистичком секуларистичком друштву.

Али како да се Црква сада у тој ситуацији постави?
То је питање.
Јер ако не да благослов за посету , настаје раскол Цркве и државе , који ће једва дочекати неки ултралибералноамериканки кругови жељни јевропе.
Ако да благослов верници и националисти ће наравно скочити на ноге а противу не папе, него наше Цркве.

Дакле папа или непапа , питање је сад.
Мада је питање да ли је то питање уопште питање или је само једна добра зврцка?

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  admin on Sat Jan 23, 2010 8:46 pm

Мада је питање да ли је то питање уопште питање или је само једна добра зврцка?
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sun Jan 24, 2010 10:30 am

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=21&nav_category=12&nav_id=405665

Irinej: Papa u Srbiji 2013. godine?
21. januar 2010. | 14:15 | Izvor: Tanjug
Niš -- Vladika niški Irinej veruje da bi do posete pape Benedikta XVI Srbiji moglo doći 2013. godine, tokom obeležavanja godišnjice Milanskog edikta.vladika niški Irinej (Beta,arhiva)
To je sada samo na nivou priča i želja pape Benedikta XVI da povodom obeležavanja Milanskog edikta poseti Srbiju, kazao je Irinej i dodao da veruje da bi Crkva u celini pozdravila njegov dolazak.

"To bi bio korak susreta i kontakata pravoslavne i zapadne crkve i od njega ne može biti štete, već samo koristi, jer bez kontakata i razgovora ne može biti ni promena onoga što je ideal i interes za jedinstvo hrišćanske crkve", naveo je Irinej.

On je podsetio da je i ranije za života počivšeg patrijarha Pavla bilo izraženih želja da papa poseti srpsku crkvu, ali da je tada odgovoreno da "prilike nisu zrele i da ima puno razloga da se to ne dogodi".

Irinej je ukazao i da je predsednik Srbije Boris Tadić pri nedavnoj poseti Vatikanu pozvao papu da poseti Srbiju, ali je objasnio da je reč o pozivu države koji nema nikakve veze sa stavom Crkve.

Nijedan rimski pontifeks do sada nije posetio Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a papa Benedikt XVI sada ima pozive da poseti sve balkanske zemlje.

Na čelu odbora za proslavu godišnjice Milanskog edikta biće, kako se očekuje, novi patrijarh, čiji izbor počinje sutra na Izbornom saboru, u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu.

Planirano je da centralna svečanost obeležavanje godišnjice Milanskog edikta bude održana u Nišu.

Nezvanično, rimski papa je poželeo da Srbiju poseti baš u vreme obeležavanja Milanskog edikta i to u Nišu, gradu u kome je rođen car Konstantin Veliki.

Vladika Irinej podseća da bi to bio prvi susret verskih poglavara pravoslavne i zapadne crkve posle 1054. godine, ili velike šizme, kada je došlo do njihovog raskola.

Да, није га отворено позвао, али је подржао његов долазак у Србију .. што му дође на исто.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  admin on Sun Jan 24, 2010 11:02 am

Постоји хиерархија ко када позива и у чије име. Исто као и код посета у шта је господин Тадић "неупућен"...или се осећа толико моћним ,да је изнад црквене хијерархије и протокола као државник ? Да ли је ? То би било питање.Међутим такви позиви и посете покрећу један механизам који је полемичан,на свим нивоима.

На концу конаца требао је остати искључиво у свом домену ,а не излагати СПЦ немилим одлукама,које су какве год оне биле са консеквенцама у сваком погледу.Једно је сигурно да Тадић није јучерашњи политичар ,и да је свестан свог чина наметања бремена на леђа СПЦ-у својим "непромишљеним " позивима, одласцима, и коначно и извињењима...у другом плану који су дати хрватима својевремено. Не може се а не посматрати целовитост делања Тадића,у времену ,и донети једноставан закључак да ради против својих Србских Православних,на духовној "регионализацији "као основни циљ који се спроводи синхроно,са распарчавањем и даљим слабљењем Србије.
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Mon Jan 25, 2010 7:12 am

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/97698/Patrijarh+Irinej+ne+menja+liturgiju%2C+ni+stari+kalendar.html

BEOGRAD 25. 01. 2010

PRESS

Patrijarh Irinej ne menja liturgiju, ni stari kalendar

Novi srpski patrijarh neće menjati liturgiju, niti stari crkveni kalendar, ali će se obnoviti dijalog sa Makedoncima i Rimokatoličkom crkvom.Nastavlja utabanom stazom... Patrijarh Irinej

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej u svim značajnim crkvenim stvarima nastaviće put svog prethodnika patrijarha Pavla. Novoizabrani poglavar SPC neće dozvoliti bilo kakve promene crkvenog kalendara, niti načina služenja liturgije, uprkos dosta jakoj grupi vladika koja se zalaže upravo za reforme u tom pravcu, ocenjuju sagovornici Pressa, poznavaoci prilika u vrhu SPC.

Хајд видећемо и ту причу, сад водити екуменске разговоре а не прихватити захтеве екумениста???

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Mon Jan 25, 2010 7:40 am

Па мени се чини да захтев за литургијском обновом, и екуменски дијалог, као и евроинтеграције, заступају увек исти.
Ово је мој утисак, и може бити да није нарочито важан, а још мање тачан, оформљен првенствено на форумима.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Mon Jan 25, 2010 11:44 am

Са СЦ-а сам скинуо овја текст:

„Od patrijarha Irineja se očekuje da crkvu okrene ”

ComingUp
(Busac)
25. јануар 2010. у 05.59Novi srpski patrijarh Irinej se u Srbiji smatra čovekom kompromisa, od njega se očekuje da će pomiriti dve grupe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - reformista i radikala, i crkvu okrenuti prema Evropi, piše danas moskovski dnevnik „Komersant”.

List navodi da su glavni pretendenti na mesto patrijarha bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit bački Irinej, koji se smatraju liderima dve struje u crkvi.

„Komersant” navodi da je mitropolit Amfilohije poznat po svojoj krajnje oštroj poziciji prema Crnogorskoj crkvi i po tome da nije uspeo da uspostavi normalne odnose sa rukovodstvom Crne Gore. U Srbiji ga pamte, kako se navodi, po krajnje neprijatnim izjavama o ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

Dnevnik podseća da su srpski mediji pisali da se Amfilohije aktivno zalagao da se bolesni patrijarh odrekne prestola, računajući da će zauzeti njegovo mesto.

„Komersant” citira neimenovane izvore bliske rukovodstvu Srbije da bi izbor Amfilohija skoro neizbežno doveo do radikalizacije Srpske pravoslavne crkve i iskomplikovao njene odnose sa državom.

Kako se ocenjuje, u tom smislu bi na mestu patrijarha za srpske vlasti bio bolji vladika bački Irinej, koji zauzima umerenu poziciju o mnogim političkim pitanjima i ima kontakte u Evropi.

List „Nezavisimaja gazeta” preneo je izjavu saradnika Instituta za slovenske narode Ruske akademije nauka, Georgija Engelgardta, da Moskovska patrijaršija pokazuje izvestan oprez prema novom patrijarhu, očekujući njegove dalje korake.

On je dodao da je moguće da je Moskva računala na kandidaturu mitropolita Amfilohija, poznatog ruskoj crkvi.

ComingUp
(Busac)
25. јануар 2010. у 06.07
„Od patrijarha Irineja se očekuje da crkvu okrene prema Evropi”

Tako treba da stoji ceo naslov.

U vezi Rusa i Ruske Pravoslavne Crkve, još nigde nisam video da je poslata čestitka Srpskom Patrijarhu od strane Ruskog Patrijarha. Vidim iz ovog teksta da su razocarani izborom vladike niskog Irineja za patrijarha. Neverovatan potez Ruskog patrijarha je da na sahranu Patrijarhu Pavlu nije mogao da dodje iz zdravstvenih razloga, a na sam dan sahrane Patrijarha Pavla sluzio je Arhijerejsku liturgiju u jednom moskovskom hramu. Nešto mi tu nije jasno...

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Mon Jan 25, 2010 1:57 pm

Ајмо полако и систематично !

Ко је рекао да има ОВАКВИХ невоља ?
Ко шири такве вести ?
Зашто то ради ?
Читати коментаре и видети шта се одбацује !!!

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Mon Jan 25, 2010 8:10 pm

BBCo novom patrijarhu

Serbian Orthodox Church elects moderate patriarch

Correspondents say Bishop Irinej is seen as open to modernisation


The Serbian Orthodox Church has chosen the moderate Bishop of Nis, Irinej Gavrilovica, as its new patriarch.

The 80-year-old was elected from three candidates initially chosen in a secret ballot by the Holy Synod. His rivals were considered hardline nationalists.

He succeeds the highly popular Patriarch Pavle, who died at the age of 95 in November after a long illness.

The Serbian Orthodox Church, which has about 11 million members worldwide, is still influential in national politics.

Under Patriarch Pavle it strongly supported the government in its efforts to stop the former province of Kosovo from gaining independence.
Thousands followed Patriarch Pavle's coffin through Belgrade in November


Bishop Irinej, who is seen as open to modernisation, will become the 45th Serbian patriarch when he is enthroned on Saturday.

Correspondents say he may encourage a rapprochement with the Roman Catholic Church, which could see Pope Benedict XVI visiting Serbia in future.

After being elected, he told the Tanjug news agency that his election to "this honourable and difficult duty" was "God's will and the will of the Holy Synod".

Most of Serbia's seven million people are Orthodox Christians.

Half a million people lined the streets of Belgrade to pay respects to Patriarch Pavle during his funeral procession.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8475608.stm

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Tue Jan 26, 2010 1:11 pm

Intervju sa Nj. Preosveštenstvom vladikom niškim Irinejom, novembar 2008.: "KADA CRKVA GORI, LJUDI NE GOVORE"
Mediji puno spekulišu uoči Sabora koji je zakazan za 11.novembar, posebno na pitanju da li je to redovno ili vanredno i izborno zasedanje.
U licitaciji ko će biti novi Prvi među jednakima,posebno se spominje ime niškog vladike Irineja(Gavrilovića)Razgovor vodila Ružica Z. N. Stojković


Neposredno pred polazak na neizvesno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u vladičanskom domu u porti Saborne Crkve u Nišu razgovarali smo sa Nj.Preosveštenstvom niškim vladikom G.Irinejom


Vaše Preosveštenstvo,
Zahvaljujemo se na prilici da ste se odazvali temi koja zadnjih nedelja pobuđuje veliko interesovanje javnosti - da li će 11. novembra Sabor Sinoda SPC biti izborni ili ne?

Kako komentarišete medijsko interesovanje, a negde i sasvim otvorene provokacije oko izbora novog Patrijarha SPC?

Da, svestan sam velikog interesovanja ali ne i toliko galame koja se diže oko Sabora. Da li će on biti i izborni, a ne samo redovno zasedanje Arhijereja SPC videćemo na samoj sednici, o tome će morati da odluči 35 eparhijskih vladika i 12 vikarnih (onih koji nemaju svoju eparhiju).

U nekim medijima, iz nekih izvora,bliskih vrhu SPC, Vaše ime se pominje u kontekstu mogućeg novog Patrijarha SPC, ali i čoveka od najvećeg poverenja NJ.S. Patrijarha Pavla.

To su samo nagađanja. Nikada Njegova Svetost Patrijarh Srpski G.Pavle nikome nije rekao da mu je ovaj ili onaj vladika najbliži, ili čovek njegovog poverenja. Meni bar, nikada nije rekao da sam to ja, On je čovek velike mere i tako nešto prosto ne liči na njegov način razmišljanja o ljudima , pa i vladikama SPC. To mediji, posebno neki, i ističu i insistiraju na tome. Ne znam kome i zašto je to potrebno?

Koliki i kakav je presedan izbor novog Patrijarha SPC uz živog?

Nije presedan! I sam Patrijarh je izabran još dok je Patrijarh German bio živ. U istoriji i naše, ali i nekih drugih pravoslavnih crkava bilo je takvih slučajeva. Da podsetim, i sam Sveti Sava se odrekao duhovnog prestola pre nego je krenuo na svoj put u Jerusalim. Razumem emotivni odnos koga imaju i vernici, i svi koji poštuju Nj.Svetost Patrijarha Pavla, ali Crkva mora da rešava probleme koji se pred nju stavljaju, pa i ovakav slučaj.

_______________________________________________

NEKE SE STVARI NIKADA NISU NI DOGODILEPatrijarh Pavle i ja se znamo pola veka, još iz Prizrena, kad sam ja tamo bio profesor u Bogosloviji, a on vladika raško-prizrenski. Naši odnosi su uvek bili bliski, razumevali smo se. Ali, u medijima sam pročitao da je Patrijarh rekao da sam mu ja kao njegov naslednik najbliži. To, On meni ničim nikada nije nagovestio, niti ikada rekao. Otkud to da o tome pišu u medijima zaista ne znam. Evo i sada, pre neki dan, ni reči o tome nije progovorio, tako da odlučno tvrdim da neke stvari o kojima se piše nikada se nisu ni dogodile, naročito ne kako su opisane.
___________________________________________________________

Vladike SPC se u raznim medijima određuju po tom pitanju:
Vladika Lavrentije nije za izbor novog Patrijarha, dok Mitropolit crnogorski Amfilohije ( Radović ) pred javnost izlazi sa dva datuma 8. i 11. oktobar kada je Patrijarh podneo molbu za razrešenjem dužnosti zbog svoje bolesti.

U našoj Crkvi odnosi su tako uređeni da svaki Vladika ima pravo na svoje mišljenje, ali odluke se donose većinom glasova na samom zasedanju. Potpuno pravo da misli kako misli ima pravo Vladika Lavrentije, kao i mitrpolit Amfilohije, koji više od godinu dana (od bolesti Patrijarha) zamenjuje njegovu svetost na dužnostima koje su i velike i važne i svakodnevne. I to pogađanje oko datuma kada je Patrijarh Pavle podneo molbu da ga Sinod zbog bolesti razreši dužnosti je nepotrebna i možda ne sa dobrim namerama. U to vreme ja nisam bio u zemlji, ali nema sumnje da je datum zahteva odgovara danu kada je on potpisan.

Koliko su tačne tvrdnje da u vrhu SPC postoje najmanje dve struje – tradicionalistička, konzervativna i moderna, koja se zalaže za ekumenizam?

I to su glasine koje nemaju pokriće u samom , kako Vi u medijima kažete ”vrhu crkve”. Vladike, bez obzira na svoje godine jedinstvene su po svim vitalnim pitanjima Crkve , od kanonskog, dogmatskog ili ,uopšte, vitalnog značaja. Ne postoje nikakve struje među Vladikama, o tome nema govora, ponavljam to je možda ineresantno medijima, ali u stvarnosti i životu naše Crkve to uopšte nije tako. Što se tiče ekumenizma, dijaloga među dvema hrišćanskim crkvama, istočnom i zapadnom, i tu stvari stoje mnogo jednostavnije, nego što mnogi o tome pišu, govore ili razmišljaju. Dijalog nikada nije prestajao, on je nekada bio slabijeg intenziteta, ali ima mnogo stvari koje među sobom moramo da rešimo. Nema potrebe oko toga stvarati tajne, jer je nema.

Kako komentarišete navode da su u izboru novog Patrijarha SPC uticajne bosanska i još neke struje, te da ste Vi u tom slučaju kao najumereniji možda budući novi srpski Patrijarh?

Ne znam da postoji bilo kakva bosanska, ova ili ona struja, to opet ne ide iz redova SPC, otkud te konstrukcije? Ako mislite da različito mislimo i to je normalno, različiti smo kao ljudi, ali o crkvi, veri i pitanjima Crkve u SPC postoji potpuno jedinstvo.

Da li će izborom novog Patrijarha na Saboru 11. novembra biti prekršen Crkveni Ustav?

Evo, pred Vama držim Crkveni Ustav i u članu 104. kao i članu 111., koji se poziva na prethodni upravo piše da je u slučajevima kao što je ovaj koji je nas zadesio, bolest i fizička krhkost našeg Patrijarha dozvoljeno radi normalnog života Crkve, birati, ne volim da kažem novog, ali, eto patrijarha koji će tu tešku, važnu i odgovornu dužnost moći da obavlja.

Da li će izbor novog Patrijarha poremetiti odnose u pravoslavlju uopšte?

Kako? Zašto? Ponavljam nismo mi prvi u toj situciji,imali smo isti slučaj u Grčkoj, Kipru, i nije se dizala tolika rasprava.


______________________________________________

PRE DVE GODINE RAZMIŠLJAO O POVLAČENJU
Na majskom zasedanju, 2006. godine (inače ono je obavezno, redovno, novembarska se zakazuju smo po potrebi), u jednom razgovoru između nas dvojice Patrijarh me je pitao šta mislim o njegovoj nameri da se povuče, zbog čestog poboljevanja.Tada sam mu rekao da još nije vreme, da on još može da obavlja dužnosti . Danas, a videli smo se pre tri dana, više ne mislim tako. Patrijarh je potpuno bistre pameti, svest mu je potpuno čista, ali vidno je propao, fizički, tako i da ga samo govorenje umara. Mislim da je istinski umoran i da fizički ne može da se nosi sa dužnostima “prvog među jednakima”.KADA CRKVA GORI, LJUDI NE GOVORE

Kada je 2000. god., u požaru sagoreo niški Saborni hram ostale su upamćene njegove reči u tim ranim jutarnjim satima na Miholjdan, kada je uplakanim vernima i prisutnim medijima u gužvi i komešanju rekao:“Kad crkva gori, ljudi ne govore.“
______________________________________________

Da li je pravoslavlje u krizi, kako navode mnogi mediji ali i poznavaoci crkvenih prilika? Da li je SPC jedinstvena po pitanju (ne)dolaska Pape Benedikta XVI u Srbiju?

Pravoslavlje nije u krizi. Pred nas sve stavljeni su veliki izazovi,vremena i ljudi u njima, to nisu krize, to su zadaci koje ćemo uz Božiju pomoć rešavati zajedno. Pravoslavlje nije u krizi, sve pomesne Crkve među sobom komuniciraju i tu nema govora ni o kakvoj krizi.
Dolazak Pape Benedikta XVI je pitanje koje se tiče i prethodnog pape Jovana Pavla II.Tada nije bilo mogućnosti, a ni prilike nisu bile povoljne za dolazak poglavara Rimske Crkve. Danas stvari, događaji, nameću nova pitanja, pa i nove susrete.Verovatno i sigurno je da treba dve sestrinske Crkve da se sretnu i njihovi poglavari. Kada je reč o tom susretu, treba videti kad, kako gde i šta su namere, ciljevi takvog susreta.

Možete li nešto da poručite našim čitaocima pred početak Sabora i u slučaju da budete izabrani?

Ja nemam spremnu poruku. I da znate, uopšte ne razmišljam o tome, ne bih voleo da idem iz Niša. Ovde sam preko trideset godina, ja sam se srodio sa eparhijanima, sa Nišom, sa celom svojom eparhijom. Još toliko toga bih morao da uradim što smo ovde svi započeli. Ne, o sebi ne razmišljam u tom smislu, i kad prođe zasedanje Sabora, eto mene kod kuće.


___________________________________________________BIOGRAFIJASvetovno ime niškog vladike, a od pre neki dan i novog srpskog patrijarha, je Miroslav Gavrilović. Rođen je u selu Vidovu (Čačak) 28.08.1933. godine u radničkoj porodici. Još kao dečak ostaje bez oca, koji kao železničar nastradava, ostavivši troje dece za sobom. Miroslav raste uz religioznu majku, dve sestre, a brigu o njima vodi i porodica njihovog strica.

Moj dom, kaže Vladika, “bio je uvek kao mala Crkva, pun ikona, mira ,molitava moje majke i poštovanja.Tako da sam još kao dečačić živeo u veri.

Nakon završene osnovne škole, Miroslav Gavrilović upisuje Bogosloviju u Prizrenu, a 1953. godine i Bogoslovski fakultet u Beogradu, kao prva generacija studenata tog fakulteta koji je odlukom ondašnje vlasti “izopšten” iz porodice fakulteta u okviru Beogradskog Univerziteta (odluku o vraćanju Bogoslovskog fakulteta u okrilje BU, vladika dočekuje 2005. u Nišu).

Po završenim studijama, mladi bogoslov Miroslav Gavrilović se samo posle 29 dana odlučuje za monaštvo. U manastiru Rakovica kod Beograda, bogoslov Miroslav biva hijerotonisan , i dobija monaško ime Irinej (onaj što mir donosi).

Dalji monaški put ga vodi do manastira Ostrog, gde radi kao nastojatelj monaške škole pri tom manastiru. Posle Ostroga, odlazi u Prizren, gde radi kao profesor, kasnije i rektor te najznačajnije ustanove te vrste u nas. Godinu dana (1974-1975) u činu je vikarnog vladike Moravičkog, sa koje dužnosti 1975. godine dolazi na mesto vladike niškog, posle upokojenja Vladike Jovana.____________________________________________________Intervju objavljen 11.11.2008. u listu Narodne novine

http://srpskaanalitika.mojblog.rs/

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Wed Jan 27, 2010 1:16 pm

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/174003/Krajnje-vreme-za-susret-sa-papom

Patrijarh Irinej najavio ustoličenje za 25. april

Krajnje vreme za susret sa papom


Branko Janačković | 27. 01. 2010. - 00:02h |

Patrijarh srpski Irinej juče je u Nišu izjavio da je susret sa poglavarom Katoličke crkve papom Benediktom XVI neophodan. „Možda je krajnje vreme da dođe do jednog takvog susreta, da jedni drugima kažemo šta imamo da kažemo.I da jedni i drugi posle mogu da razmisle o svemu. Jer svaka deoba nije pozitivna stvar. Ta deoba između istoka i zapada traje vekovima. Možda je vreme došlo da o tom problemu pristupimo na najozbiljniji način. A kako se može pristupiti ako nema razgovora i kontakata. Prema tome, taj događaj i susret je neophodan da bi počeli da se rešavaju problemi koji su se toliko nataložili da smo se mnogo udaljili jedni od drugih - veli srpski patrijarh.

Poglavar SPC najavio je da će se njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji obaviti 25. aprila. On je dodao i da će istog dana početi sa radom arhijerejski Sabor, čija će se sednica potom nastaviti u Beogradu.
- Nadamo se da će biti stranih gostiju. Da i oni vide stanje na Kosovu i da vide šta znači Peć i Pećka patrijaršija za Srpsku crkvu i srpski narod - izjavio je patrijarh Irinej na prijemu kod gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i predsednika Skupštine grada Niša Mileta Ilića.


PORUKA KOSOVSKIM SRBIMA
Upitan šta bi poručio Srbima na Kosovu, patrijarh je kazao da „jedina poruka jeste da se mole Bogu da im da hrabrosti, snage i sile da izdrže u tom stanju u kojem se nalaze, a koje je krajnje nesigurno i teško”.
- Oni su postali manjina u sopstvenoj zemlji. A sa druge strane, mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom - veli srpski patrijarh.
Na pitanje reportera „Blica” da li će se nešto promeniti u odnosu SPC prema Makedonskoj crkvi, patrijarh je ocenio da postoji obostrana želja da se problem reši i „rana zaceli”.
- Mi smo najbliži jedni drugima. Zajedničke su nam istorija i kultura, jezik je takođe razumljiv i jednima i drugima. To što se do sada dešavalo nije normalno i mi smo uvek činili sve da taj problem prevaziđemo. Oni to nisu dovoljno shvatali. Sada shvataju, ali sada ima jedan novi problem. Postoji zvanična Makedonska crkva koju oni ne priznaju, a koju sve druge crkve priznaju. Trebaće sada napora i sa njihove strane da međusobno reše taj problem. Inače, naša su vrata otvorena. Na moje ustoličenje došao je arhiepiskop makedonski sa jednim mitropolitom. Njihova je želja, a i naša, da nađemo rešenje da tu ranu zacelimo i da se i sa te strane malo približimo. Dakle, želja naša postoji i sa svoje strane ćemo učiniti, i ja kao patrijarh i cela Crkva, da to pitanje bude na najcelishodniji način rešeno - kazao je poglavar SPC.
On je ocenio i da je sadašnja Crnogorska crkva „neozbiljna zajednica koju, nažalost, država podržava”, kao i da uvažava „malu podršku naroda”.


NADAO SE DA ĆE GA TRON MIMOIĆI
Patrijarh Irinej priznaje da je „doživeo stres” kada je cedulja sa njegovim imenom izvučena prilikom apostolskog žreba i da nikada nije ni pomišljao da će se jednog dana naći na čelu Srpske pravoslavne crkve.
- Ne samo kada sam se zamonašio, nego i dan pre izbora mi nije to padalo na pamet. Kada sam dobio taj broj glasova u Saboru, ustao sam da se zahvalim. Sabor je insistirao na tome da se prihvatim tog prvog izbora, ali sam se nadao da kada bude žrebanje da će me ta čaša mimoići. Mislio sam tako zato što znam obaveze jednog patrijarha. Znam i video sam kako je patrijarh Pavle živeo. Ne znam da li ću ja moći takav način života da živim kao on što je živeo. Kada je on dolazio u Niš da ispovedi Vučka Manojlovića osuđenog na smrt, u Niš je stigao vozom. Uzeo je svoju tašnu, izvadio kartu i došao drugom klasom. I u povratku se opet vratio drugom klasom. To samo može sveti čovek koji se i dušom i telom posvetio svojem pozivu - kaže patrijarh Irinej.
Kao najveći crkveni problem koji treba rešavati patrijarh Irinej vidi okupljanje i povezivanje sa Crkvom i narodom u dijaspori.
- Problema ima više, ali jedan od čisto crkvenih problema jeste da okupimo i da povežemo našu dijasporu, Crkvu, da je vežemo i da je što više zbližimo. I da se osećaju kao narod koji je usled prilika raseljen, ali pripada narodu srpskom, zemlji Srbiji po svojim korenima i da pripada jednoj jedinstvenoj Crkvi. Ne samo u svetu nego i kod nas, jer imamo crkvu u Crnoj Gori, imamo crkvu u Bosni i Hercegovini, crkvu u Hrvatskoj u Makedoniji... Trudićemo se da to ostane prostor cele naše Crkve, jedinstvene i ujedinjene - napomenuo je patrijarh.
Patrijarh je napomenuo da će nastojati da Niš 2013. godine bude centralni grad u proslavi velikog hrišćanskog jubileja - 1.700 godina od Milanskog edikta. Patrijarh, međutim, nije mogao da precizira ko će da ga nasledi na mestu episkopa Eparhije niške, rekavši da će to da odluči arhijerejski Sabor. Poglavar SPC će do maja, kada se održava sednica Sabora, vršiti funkciju administratora Niške eparhije, nakon čega će se odlučiti, kako je napomenuo, „ko će zaslužiti Eparhiju nišku, jednu od najuglednijih eparhija u našoj Crkvi”.


„Vremena nam nisu naklonjena, ali navikli smo na krizu”
Odgovarajući na pitanja novinara, patrijarh Irinej je ocenio da se polako oslobađamo duhovne krize, kao i da se nada da će uskoro početi da se smanjuje i ekonomska kriza. „Smatram da se polako oslobađamo te duhovne krize i da se polako vraćamo svojim duhovnim korenima. Tu ima mnogo znakova, pre svega gradnja novih crkava, obnavljanja starih. Hvala Bogu, imamo sve više mladog sveta u crkvama. To je ipak jedan znak duhovne obnove našeg naroda”, kaže on. Patrijarh je rekao da nam vremena nam nisu baš mnogo naklonjena, ali da se nada da ovo stanje neće trajati doveka, da će ta kriza polako početi da se menja i da će „biti boljih dana, više nade i srećnijeg i lepšeg života nego što trenutno jeste”.
- Ali moramo biti blagodarni i na ovome jer ta kriza koja je prisutna u svetu nije samo kod nas, a nismo je mnogo ni osetili jer smo dugo u krizama, ali ćemo zato sigurno osetiti svaki napredak u dobru - dodaje patrijarh.
„Šta ste se ukočili, ja sam onaj stari”
Srpski patrijarh je juče pre podne primio i pedesetak sveštenika iz Niša, Leskovca, Pirota i okolnih mesta koji su došli da mu čestitaju na izboru.
- Stajali smo zbunjeni pred njim, a onda je on „otoplio” atmosferu rečima: „Ajde, šta ste se ukočili, ja sam onaj stari”. Onda je sa svakim popričao - kaže za „Blic” jedan od sveštenika. Patrijarh će danas u 8 časova u Sabornoj crkvi u Nišu služiti Svetosavsku liturgiju, što je prvi put u istoriji Niša da vrhovni poglavar obavlja taj čin. Patrijarh je juče u Sabornoj crkvi služio bdenje uoči Svetog Save.


Patrijarh Pavle nije voleo lenjivce i pušače

Patrijarh Irinej se seća da je puno stvari nesvesno i sam primio od patrijarha Pavla jer je dugo godina bio pored njega.

- Znao sam ga još iz civilstva, pre nego što se zamonašio. Svi smo se mi divili njegovom životu. E sada, koliko smo bili spremni da to primenimo u našem životu, to je drugo pitanje. On je živeo skromnim životom, penzija mu je bila vrlo mala jer nije imao dovoljno staža. Živeo je i kao episkop i kao patrijarh od svoje penzije koja nije bila više od 30.000 dinara. Sve ono što je dobijao u Americi, ni dinar za sebe nije iskoristio, već je darivao one kojima je to potrebno. Naravno, kada je davao, umeo je da ceni da li je neko mogao to da zaradi svojim radom. Nije voleo lenjivce, pušače, ljubitelje alkohola i te nije baš mnogo pomagao. To je bio njegov stil života.
On kaže da je patrijarh Pavle živeo jednim „jednostavnim, ljudskim i hrišćanskim životom” i da su mu se svi sveštenici divili.
- Njegova vrednost, pored mnogih drugih ljudskih vrednosti, bila je to da on ništa nije filozofirao. On je govorio onako kako je živeo, upravo kako je verovao, i svojom verom je opet propovedao. On je uspeo da postigne pun sklad reči i dela. Krasila ga je skromnost kao vrlina. Bio je vrlo skroman čovek. Nije patio od nekih visokoumnih reči. Govorio je onako da bi ga svaki čovek mogao razumeti. I bio je vrlo logičan. Bio je principijelan. Kod njega se nije moglo mešati dobro i zlo. Time je on stvorio mišljenje o sebi u narodu. Dugim rečima, narod je u njemu video sebe - objašnjava Irinej.Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Thu Jan 28, 2010 8:52 pm

"Patrijarh Irinej uvredio islam"


28. januar 2010. | 15:19 | Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Islamske zajednice u Srbiji osudile su izjave srpskog patrijarha Irineja o islamu, ocenjujući ih kao uvredljive.Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) uputio je pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi tražeći zvanično tumačenje izjave patrijarha Irineja o islamu, rekao je generalni sekretar IZS, Eldin Ašćerić. List "Blic" preneo je juče izjavu patrijarha da je filozofija islama da muslimani, kada su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak."Mi smo zahtevali da se da zvanično saopštenje SPC - da li će to uraditi patrijah lično ili Sinod sasvim je svejedno. Bitno je da se da zvanično tumačenje toga što je rečeno. Ukoliko je to u onoj meri u kojoj se može razumeti, a iz te poruke se svašta može razumeti. To je krajnje neprihvatljivo i nekorektno", kazao je danas Ašćerić agenciji Beta.

Ašćerić je kazao da je u listu "Blic" rečeno da je izjava patrijarha objavljena 27. januara autentična i da postoji snimak, a da je na sajtu IZS objavljeno saopštenje u kojem se navodi da kvalifikacije poglavara SPC vređaju islam.

Reagovao je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) koji je osudio i odbacio "uvredljive i neistinite optužbe na račun islama", koje je izrekao patrijarh srpski Irinej.

"Neshvatljivo je da novoizabrani patrijarh misiju započinje beskrupuloznim izjavama prema veri islamu, kojoj pripada više od milijardu ljudi u svetu", navodi se u saopštenju.

"Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid, jer nedvosmisleno ukazuje da su za patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava", ocenio je Mešihat.

Ukoliko poglavar Srpske pravoslavne crkve želi i minimum dijaloga sa predstavnicima muslimana, očekujemo jasno i nedvosmisleno izvinjenje, navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju".

Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu.

"To je njihova vera i što bi se mi tu mešali i davali svoje mišljenje? Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti i u našem vremenu u punoj toleranciji svaki vere i verske zajednice i ideologije", naveo je on.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=28&nav_category=12&nav_id=407291

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Thu Jan 28, 2010 9:02 pm

истина боли?

па нека их боли,јер је Птријарху свака златна по том питању и истинита

такви су и нема даље

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sat Jan 30, 2010 1:36 pm

Истину је рекао, а сви знамо да она боли.

Нагазили су га да се направи паралела Месићевој изјави и да се она заборави !

Муслимани врше притисак и где нису у већини, треба им само минарет као основа постојања и симбол заузимања терена.

Шта је лоше у томе да им се не допусти да заузимају нове теритирије које никада нису биле њихове ???

Која ми права као Хришћани имамо права у било којој Муслиманској Земљи, па зашто реципроцитет не постоји и у томе !!!

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sat Jan 30, 2010 9:03 pm

Да ли неко зна како би ово решио Стефан Немања?

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sat Jan 30, 2010 9:19 pm

како би решио не знам,можемо само да нагађамо

али мислим да по питању решавања знамо,изнад Бога и Патријарха нема ништа

ја тврдим да је Патријарх у праву,јер видимо сви да нам се црно пише уз извињавање што бранимо своје

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sat Jan 30, 2010 9:31 pm

не свиђа се ни многим католицима нови папа...

да ли нам се свиђа или не,он јесте Патријарх и то морамо да прихватимо,не ради њега,већ ради нашег народа

јер нас као народ само јединство у вери може спасити

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  admin on Sun Jan 31, 2010 12:00 pm

Једно питање, које се никада није а и неће поставити ,а причало се и шушкало о њему у кулоарима и шире,много још много раније деведесетих а и седамдесетих.
Јесте ли за геноцид или нисте ? Или да преконфигуришем јесте ли за ратнохушкање за ратну опцију или нисте,јел да се било ко лати оружја је илузорно и немогуће,кад се не може доћи ни до нај једноставније платформе и постићи раговор о неким сасвим безазленим стварима .А не о нечем тако крупном.Нема сагласја или усаглашавања ни у нај безазленијим стварима а не у овако крупним.Више нико не држи ничију страну ,већ се буса неким квази ратничко-демагошким личним опцијама (за тастатуром испред монитора,)за које нема покриће,и за које ће да кличе у сав глас.Данас овако сутра онако.
Значи није проблем опција већ јединство става.А даље ни у својој кући се не пита само он већ и жена и деца ....ако је фамилиаран.
Али кад би дошло до тога чула би се кукњава и одбијање позивара са врата кућа у ноћи и сакривања по комшинским таванима... као некада...
Све је то много закаснело и свело само на ову нашу територију.
Аа требало је мислити о томе раније,много раније! Сада је касно. У осталом има'л овде ко је био на ратиштима бар оних 45 дана ? Да не говорим о којој години добровољно?
Мени се више не иде,а и немам за кога. Млађарија није у стању да направи ни неки нови 5-ТИ....након десет година овога ничега.

Са или без благослова.
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sun Jan 31, 2010 7:30 pm

Демократе и екуменисти су иста прича

Најпре је Борис Тадић позвао папу, а онда је тек устоличени патријарх позвао папу, зар је то случајно???

Зар је могуће да за живота патријарха Павла једва да су знали где је Црква и нису давали простора у информативним средствима, а доласком новог патријарха све станице само брује о њему.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sun Jan 31, 2010 7:41 pm

искрено речено...медији су чудо

очигледно је да су жути на дну дна,тако да су сад дошли до оне тачке коју радо примењују њихови ментори = злоупотреба медија и Патријархових "саветника"

ако узмемо у обзир да је Патријарху 80.година...

мислим да медији и политика ипак све препумпавају,велики его балон који ће да пукне ко звечка

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Sun Jan 31, 2010 10:46 pm

Најгора је ствар кад те вежу у ланце и баце у тамницу , па ти пацови скоче на главу и руке и ноге да те глођу, јер су их чувари покушали отровати.


Ман се бре Дубо патрије, баш ти је Иринеј екомуниста, шта бре причаш.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Tue Feb 02, 2010 10:09 pm

Владимир Димитријевић

ПАТРИЈАРХ СРБСКИ ИРИНЕЈ НА УДАРУ МЕДИЈСКОГ РАТА

Очито је да се неким тзв. „спин докторима” (творцима јавног мњења) није свидео избор епископа нишког Иринеја за патријарха србског. То је логично: човек је одмах изјавио да је Косово неодузимљиви део Србије, и најавио своје увођење у трон у Пећкој патријаршији. Јер он је, по титули, прво АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ. Уз то, епископ Иринеј је „стари штим“, од оних који су вештину црквеног управљања учили у доба патријарха Германа, који је, у најжешће доба титоизма, 1969. године, успео да свечано сахрани кости цара Душана у Марковој цркви у Београду, и да сачува Цркву као СРБСКУ, када су комунисти тражили оснивање „Југословенске православне Цркве“.
Због тога су евроунијатски медији („Блиц“ & comp.) у све таламбасе ударили о томе да ће папа (колико сутра!) доћи у Србију (мада патријарх Иринеј није то рекао), а онда су га (пре свега, Бе 92) напали због тобожње исламофобије. Својом конференцијом за штампу, одржаном 28. јануара 2010, патријарх Иринеј је успео да успостави равнотежу, и да покаже шта заиста жели да поручи Србији и свету.

Међутим, времена су смутна, и медијска борба за подривање поверења у новог патријарха ће се наставити. Патријарх Иринеј ће морати да буде све опрезнији у додиру са евроунијатским медијима.

Зато је веома битно да се правоверни не смућују, и да не забораве: патријарх Иринеј није човек који не слуша свој народ и његове жеље. Истакавши у својој првој патријарашкој беседи да народ очекује да врх наше Цркве настави путем патријарха Павла, он је то јасно показао.

Ала и врана су очекивали раскол у СПЦ, и настојаће да раде у том правцу. Ми ћемо се, пак, молити за нашег патријарха Иринеја и црквено јединство у Истини Која је Христос.

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Tue Feb 02, 2010 10:17 pm

аплауз капа доле

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Gost on Tue Feb 02, 2010 10:31 pm

Па шта да кажем, тако је , живео говорник !

Gost
Гост


Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  admin on Tue Feb 02, 2010 10:36 pm

Ми ћемо се, пак, молити за нашег патријарха Иринеја и црквено јединство у Истини Која је Христос.
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Re: Зашто им неваља нови патрија?

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму