SRS: Skandal oko mleka izmišljen da bi se uvezao GMO kukuruz otporan na sušu

Go down

SRS: Skandal oko mleka izmišljen da bi se uvezao GMO kukuruz otporan na sušu

Порука  admin on Sun Mar 03, 2013 9:41 amhttp://www.vestinet.rs/aktuelno/srs-skandal-oko-mleka-izmisljen-da-bi-se-uvezao-gmo-kukuruz-otporan-na-susuSRS: Skandal oko mleka izmišljen da bi se uvezao GMO kukuruz otporan na sušu

28. februar 2013. 15:35 | 2 komentara

gmo kukuruz
Apelujemo na javnost da ne dozvoli da se ovaj niz argumenata iskoristi za promociju uvoza genetski modifikovane hrane, genetski modifikovane stočne hrane, kao što je recimo kukuruz otporan na sušu ili na gljivice i da ovaj njihov propust – što su uopšte dozvolili da se aflatoksin nađe u mleku, iskoriste za liberalizaciju aktuelnog zakona o genetski modifikovanim biljkama.

Građani već danima imaju priliku da prate prepucavanje dva Gorana u medijima – jednog iz republičke, a drugog iz pokrajinkse vlasti, jednog iz SNS, drugog iz DS- koji se „frljaju“ razno-raznim informacijama i procentima koliko aflatoksina ima, ili nema u mleku, da li je mleko otrovno, ili nije. Posledica toga je da su građani, ne samo otrovani aflatoksinom, već su dodatno izuzetno iznervirani i uznemireni.

Hoćemo da istaknemo da afera pojave aflatoksina u mleku uopšte nije neki slučajni incident, već nešto što su odgovorni iz poljoprivrede i zdravstva morali da znaju i da umeju da predvide: jer je još jesenas bilo reči o tome da je kukuruz zaražen aflatoksinima.

Aktuelni režim je trebalo da povuče sav zaraženi kukuruz, da ga ukloni spaljivanjem ili na drugi način, kako ne bi ušao u lanac ishrane. Znači, ovo je bilo predvidivo.

Zna se – i u svetu se dešavaju takvi incidenti da kukuruz i druge žitarice budu zaraženi – da zaražene žitarice treba da se povuku, a ne da se dozvoli da se takvim zaraženim kukuruzom hrani stoka.

Niti su poljoprivrednici upozoreni na to, niti su obavešteni na određeni način. Srpskim seljacima je dozvoljeno da otkupljuju zaraženi kukuruz po znatno nižim cenama i da njima hrane stoku! Posledica toga je da sada imamo aflatoksin u mleku. Možda ga ima i u mesi, i u jajima – to ne znamo.

Druga bitna stvar je da je za 5.mart najavljena rasprava u Skupštini Srbije upravo o ovoj aferi. Za očekivati je da će se pričati prazne priče o tome koji zakon reguliše dozvoljenu granicu aflatoksina u mleku. Opet će se prepucavati kao skoro dve nedelje unazad, ali ne znam oko čega će se smisleno voditi ova rasprava, jer ni republička, ni pokrajinska vlast ne raspolaže podacima koliko je narod zapravo ugrožen aflatoksinom.

Ne znam zašto ne konsultuju svoje vajne stručnjake, kojih navodno imaju u izobilju, pa da malo prevrnu stručnu literaturu i da vide na koji način se može ustanoviti koliko su građani ugroženi. A,može! Postoje komercijalni kompleti za analize uzoraka urina u kojima se traži aflatoksin – N7-guanin.

Ana Simonović

To je komponenta koja je produkt metabolizma aflatoksina, odnosno to je biomarker koji pokazuje koliko je štetno dejstvo unetog aflatoksina u organizam. Neka izvole i naruče barem 1000 takvih kitova, neka urade barem 1000 analiza slučajnog uzorka građana, jer bi na osnovu toga znali koliko smo zaista otrovani, ne samo mlekom nego možda i mesom, jajima, žitaricama i drugim prehrambenim stvarima.

Opet pozivam vajne stručnjake iz DS i SNS – što se nisu udubili u stručnu literaturu – da sada kad su se građani već napili otrovnog mleka, vide i pronađu u stručnoj literaturi koji su to načini da se građanima bar malo olakša situacija i da se njihovo zdravstvno stanje promeni.

Evo šta je SRS pronašla u stručnoj literaturi: postoje tri vrlo jednostavna načina da se smanji toksičnost aflatoksina koji je već unet u organizam. Na prvom mestu je zeleno povrće sa dosta hlorofila – spanać, blitva, zelje, jer komponente hlorofila sprečavaju vezivanje aflatoksina za DNK i time umanjuju štetna dejstva aflatoksina, njegovo mutogeno i kancerogeno dejstvo – poznato je da aflatoksin izaziva kancer, posebno kancer jetre. Unošenje zelenog povrće može čak do 50 odsto umanjiti štetne efekte aflatoksina.

Druga vrlo jednostavna stvar je konzumiranje povrća iz familije kupusastih biljaka, prvenstveno brokolija. Brokoli i srodno povrće imaju u sebi jedinjenja koja pomažu jetri da detoksifikuje i eliminiše otrovni aflatoksin.

Treća stvar, isto potpuno prirodna, jesu probiotici, odnosno bakterije mlečno-kiselinskog vrenja prisutne u fermentisanim proizvodima, probioticima. Ove bakterije su korisne – to je prirodna crevna flora – jer mogu da za svoju površinu vežu velike količine aflatoksina i da pomognu u njegovom eliminisanju iz organizma.

To su veoma korisni saveti kako se na potpuno prirodan način građani mogu barem jednim delom osloboditi unetog otrova.

Srpska radikalna stranka unapred upozorava javnost, poznajući sistem rada i spinovanje medija koje sprovodi aktuelni režim, da će sledeća logična konsekvenca afere sa aflatoksinom biti da kažu: eto, toksin je u mleku jer je kukuruz bio izložen suši, pa je zrno bilo oštećeno i tim pre podložnije gljivičnim infekcijama i zarazilo seAspergillus -tim gljivicama koje produkuje aflatoksin, pa sada zato imamo problem sa velikim količinama prisutnih aflatoksina u mleku.

Apelujemo na javnost da ne dozvoli da se ovaj niz argumenata iskoristi za promociju uvoza genetski modifikovane hrane, genetski modifikovane stočne hrane, kao što je recimo kukuruz otporan na sušu ili na gljivice i da ovaj njihov propust – što su uopšte dozvolili da se aflatoksin nađe u mleku, iskoriste za liberalizaciju aktuelnog zakona o genetski modifikovanim biljkama.Ana Simonović

Srpska radikalna stranka
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму