Bivša ministarka još prošle godine upozoravala na opasnost od aflatoksina

Go down

Bivša ministarka još prošle godine upozoravala na opasnost od aflatoksina

Порука  admin on Sat Feb 23, 2013 11:40 am
"Opasno je živeti u ovoj zemlji": Bivša ministarka još prošle godine upozoravala na opasnost od aflatoksina
KM-NBJ | 21. 02. 2013. - 19:57h izmena vesti 08:46h | Komentara: 480


"Opasno je živeti u ovoj zemlji. Neznanje, nečinjenje i bahatost države su opasni po život na različite, podmukle i nevidljive načine. Vrlo jednostavno bih to objasnila još jednim primerom. Dragi moji, sledeće godine nećete biti sigurni ni kad budete pili mleko." Ovo upozorenje je još 5. decembra prošle godine napisala na svom blogu Ivana Dulić Marković, nekadašnja ministarka poljoprivrede.
Ivana Dulić Marković je još 5. decembra 2012. upozorila da će u mleku biti povišen nivo aflatoksina

Spisak serija mleka koja se povlače sa rafova

Ivana Dulić Marković za "Blic" kaže da svu odgovornost za trenutno stanje sa mlekom treba da snosi ministar poljoprivrede Goran Kenežević.- Građani bi trebalo da insistiraju da on odgovara, jer ako se zatrpa ova priča, postavlja se pitanje šta je sledeće - kaže Dulić Marković.Bivša ministarka objašnjava da su neznanje i nekompetentnost nadležnih službi osnovni uzrok njihovog ćutanja o posledicama koje po zdravlje građana može izazvati zaraženi kukuruz.


Kukuruz + Aspergilus + suša = aflatoksin
Šta je predvidela bivša ministarka poljoprivrede?Šta je aflatoksin, kako je dospeo u mleko i kako deluje na organizam

Dulić Marković je u decembru 2012. na sajtu "Agrarije" navela da je zakonska obaveza države da prati i predvidi ovakve situacije. Ona je istakla da savetodavne državne službe nisu upozorile poljoprivrednike na rizik koji prati sušu "kad je u pitanju pojava gljivica Aspergilusa, niti kako da se postupa nakon žetve da bi se smanjila vlaga, a time i rizik pojave patogena i njegovih toksiških produkata".


Ministasrtvo nije reagovalo, ističe bivša ministarka, ni na vesti iz drugih zemalja u kojima se od avgusta „paniči“ na ovu temu i poljoprivrednicima daju instrukcije kako da postupaju s kukuruzom da bi smanjili ili sprečili razvoj plesni. Ona je navela i da nas je "Ministarstvo poljoprivrede napravilo budalama dajući saopštenje da u uvoznim pošiljkama nema aflatoksina" dok je on postojao u domaćem kukuruzu.


A šta je država trebalo da uradi krajem 2012?Rizik od prisustva aflatoksina u mesu, jajima, jogurtu...

TESTIRANJE: Trebalo je, prema rečima Ivane Dulić Marković, poslati slepe uzorke s poznatim koncentracijama aflatoksina svim laboratrijama koje imaju akreditovane metode kod ATS-a (ima ih oko 20) i tako utvrditi koje laboratorije imaju kapacitet za nezavisnu analizu.


KONTROLA: Zatim obezbediti budžet, koliki god je potreban, za monitoring, ali tako da svako može da testira svoj kukuruz u ovlašćenoj laboratoriji. Osim toga, država hitno mora da uspostavi monitoring nad svim kukuruzom i stočnom hranom u prometu, kao i da uspostavi Nacionalnu poljoprivrednu laboratoriju u Batajnici. Osim toga, navodi Dulićeva, neophodno je i da se ispita ko je finansirao medijsku kampanju o GMO kukuruzu da bi sakrio i zamaskirao prodaju kancerogenog kukuruza.OODGOVORNOST I SMENE: Bivša ministarka je predložila da se hitno smeni direktor Uprave za zaštitu bilja jer je "potpuno nesposoban i nekompetentan"."Mislim da treba smeniti i novopostavljenog direktora Uprave za veterinu, jer i on se ne meša u svoj posao. Kad još bolje razmislim, treba smeniti i ministra, jer je on odgovoran za rad prethodne dvojice. A onda treba postaviti komepetentne ljude", napisala je ona na svom blogu.


Druga mera je smena direktorke poljoprivredne savetodavne službe u Vojvodini i direktorke IPN-a (Institut za primenu nauke u poljoprivredi, prim. nov.), jer se silni novci bacaju na službu koja je jedino sposobna da izveštava i to onda kad je kasno.


Šta država sada mora da uradi?
Ješić: Novi rezultati analize mleka još gori, raste nivo aflatoksina

Dulić Marković je pre nekoliko dana (17. februara) postavila novi blog u kome je navela 13 mera koje sada treba preduzeti. "Kad su već ćutali i nisu ništa uradili osim što su lagali", država mora hitno da uradi sledeće:

1. Hitno objaviti istinu.
2. Hitno staviti zabranu na promet svog mleka proizvedenog u Srbiji.
3. Hitno uvesti mleko iz EU, nikako ne iz regiona.
4. Dati preporuku seljacima da hrane krave kabastom stočnom hranom i drugim zamenama kukuruza kao što su soja, ječam, pšenica.
5. Pozvati SGS (laboratorija za kontrolisanje kvaliteta svih vrsta roba, prim. nov.) i platiti im koliko god traže da uspostave sistem kontrole.
6. Kontrola mleka kod svih otkupljivača.
7. Krenuti s kontrolom kukuruza na ulazu u fabrike stočne hrane.
8. Kod izvoznika se obavestiti u kojim skladištima je nezaražen kukuruz.
9. Dozvoli uvoz sojine sačme kao najadekvatnije i najjeftinije zamene za kukuruz.
10. Krenuti s kontrolom mesa.
11. Ministarsvo finansija da obezbedi novac ili preusmere celokupni agararni budžet na rešavanje ovog problema, da se plate kompenzacije seljacima i proizvođačima kukuruza i mleka
12. Raspustiti prognozno-izveštajnu službu i otpustiti sve koji su njen deo.
13. Smeniti ministra i sve druge državne sekretare, načelnika inspekcije, direktore i načelnike u Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu. Podneti krivičnu prijavu za ugrožavanje života građana.
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму