"Srbija će morati da prizna Kosovo"

Go down

"Srbija će morati da prizna Kosovo"

Порука  admin on Sun Feb 17, 2013 10:34 pm

Politika | nedelja 17.02.2013 | 23:21
"Srbija će morati da prizna Kosovo"
Izvor: Večernje novosti


Beograd -- Poslanica francuske skupštine Danijel Oroa tvrdi da će Srbija morati da prizna Kosovo. Zahtev za priznavanje nije na papiru, već je usmeni, kaže ona za Novosti.Obruč Kosova sve se više steže oko Srbije. U trenutku dok kreću odlučujući pregovori u okviru dijaloga s Prištinom, stižu pritisci iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašnenu nezavisnost, kaže Oroa i ističe da bez međusobnog priznavanja na kraju evropskog puta, od članstva Srbije u EU neće biti ništa.

"Mislim da nam je svima priraslo srcu da pomognemo Srbiji da ispuni sve kriterijume. Istina, ovi kriterijumi su malo komplikovaniji, i brojni, ali verujem da Francuska, istorijski saveznik Srbije, ima ulogu da taj proces olakša", kaže predsednica Odbora za evropske poslove francuske skupštine.

Upitana da li se, praktično, od Srbije traži da se odrekne dela svoje teritorije, Oroa je rekla: "Tok stvari kakvim ste ih predočili je gledište Srbije. Koliko je meni poznato, to nije stav Kosova. Francuska i Nemačka su se dugo borile za deo zemlje koji se zove Alzas i Lorena. Sada predstavnici Bundestaga i komisije kojom predsedavam, idu zajedno u Beograd".

Prema njenim rečima, ono što je najvažnije jeste da su žitelji Alzasa i Lorene na kraju izneli svoj stav.

"Mislim da su žitelji Kosova, takođe, izneli svoje mišljenje. To nije, da tako kažem, napisan uslov, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dve zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu! I, čini mi se da Srbija u ovom trenutku u tom domenu preduzima dosta koraka", naglasila je ona.

Na opasku da takav zahtev nije formulisan u obavezama iz Brisela, Oroa je rekla: "Nije napismeno, ali jeste usmeno! Ne vidim, inače, kako bi EU prihvatila da primi zemlju koja nije priznala drugu državu".
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх

- Similar topics
» DHEA

 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму