Ђиласа & Шапер

Go down

Ђиласа & Шапер

Порука  admin on Sun Feb 17, 2013 12:13 am


Бајато ал се није ништа изменило ни за ову власт. Било је обећања од стране Томе да ће чим победи Тијанића сменити....ал све је пало у воду. А где је трећи играч у свему овоме ??? Да не лови " Девојке у летњим хаљинама "Тадићева Власт контролише медије преко Ђиласа и Шапера,а Садашња ? Шта она ради ?Шта ми то имамо у земљи кад се све сумира ?Владаре из сенке?Медији у Србији су "заробљени" а власт је контролу над медијима успоставила преко Срђана Шапера и Драгана Ђиласа, најближих сарадника председника Србије Бориса Тадића, изјавила је данас председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ."Некако се у Србији подударило да су најмоћнији у медијској сфери и најближи државном врху, па су два врло блиска човека председнику
Србије, Шапер и Ђилас, преко тих својих медијских фирми успоставили контролу медијског простора", рекла је Верица Бараћ на регионалној конференцији "Партнерством против корупције" у хотелу Континентал.

Верица Бараћ је навела да најмање једна четвртина новца за рекламе медијима долази из буџета Србије и додала да Ђилас, градоначелник Београда и потпредседник Демократске странке, има две фирме за медије преко којих иду канали за новац и куповину реклама и друге утицаје на медије.

"Када смо пробали о томе да разговарамо, завршило се игнорисањем, као 'какве то везе има'. Нема код нас ништа везе", рекла је Верица Бараћ. Додала је да са тако контролисаним и заробљеним медијима нема ни говора о ефикасној борби против корупције, јер медији јављају "оно што власт хоће и на начин како власт хоће", па се ништа не зна о поблемима, а камоли о томе како би се они решавали.

Председница Савета рекла је да независне институције не функционишу или су под контролом власти, осим повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана, као и да нема никакве контроле трошења буџетског новца, па је зато могуће да и више новца из буџета одлази медијима.

Власт са тако успешном контролом медија не оставља никакву могућност за основне демократске процедуре, нагласила је Бараћ и подсетила да је 840 судија остало без посла у једном дану без права на правни лек и без образложења зашто су остали без посла и да је то било мало присутно у јавности премда је то највећи проблем у последњих 10 година, рекла је Верица Бараћ.

Верица Бараћ је навела да су узроци затворености медија нетранспарентно власништво, економски утицај државе и то што Радиотелевизија Србије није јавни сервис него сервис странака и владајућих елита.

"РТС је јавни сервис, финансира се из претплате и мислим да добија новац из буџета. Када смо ми тражили докуметацију, директор РТС-а (Александар Тијанић) је плаћао казну по захтеву повереника за информације од јавног значаја и није ништа доставио. РТС не прави никакве финансијске извештаје нити те финансијске извештаје неко контролише", рекла је Верица Бараћ.

Верица Бараћ је рекла и да би требало отворити питање положаја новинара у медијима и навела да ниједан страни медиј у Србији не дозвољава синдикат и навела пример једног листа, чији назив није навела, у којем је 20 новинара добило отказ а нико се није усудио да напише приговор свом удружењу и да га потписе својим именом.

Председница Савета критиковала је и недостатак контроле финансирања политичких странака и и њихових кампања.

"Надали смо се да ће почети контрола финансирања странака и политичких кампања, али смо чули од директорке Агенције (за борбу против корупције Зоране Марковић) да се то неће радити јер су се они јако запрепастили да у томе немамо успостављену праксу, па ће нам требати годину, две дана да успоставимо праксу", рекла је Верица Бараћ.

Говор Верице Бараћ на данашњем скупу поздрављен је аплаузом присутних представника невладиних организација из Србије и региона, као и представника УН и међународних оргранизација, који су учествовали на данашњој конференцији.

(Бета)

avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму