Ђилас мора пасти?

Go down

Ђилас мора пасти?

Порука  admin on Sun Feb 17, 2013 12:07 am


Брaнко Радун: Ђилас мора пасти?


Није нормално да је градоначелник власник рекламног медијског простора у коме се обрћу милиони и милиони евра, а да са тим није упозната јавност. О њему се говори да је власник медијског неба и да потпуно креира јавно мњење. Ђилас све те информације не потврђује, нити демантује, већ осионо игнорише. Као да је изнад државе – oво је рекао ДСС портпарол Петар Петковић, најављујући смењивање београдског градоначелника.Пре овог напада ДСС на до сада "недодирљивог" градоначелника и медијског тајкуна, је први потпредседник Владе Александар Вучић открио да је и прикривени власник дневног листа ”Прес”. Лист је преко ноћи угашен што некима говори да градоначелник покушава да сакрије своје трагове власништва. Исто тако Прес је "за живота" добијао "огласе" од градске управе што представља јасан сукоб интереса.

Ђилас је до сада био «само» медијски тајкун, богаташ и градоначелник престонице а сада кад је принудио на абдикацију "старог" постао и "нови краљ ДС-а", која је током последњих 12 година својим чињењем и нечињењем, а пре свега коруптивном и колаборантском политиком уназадила Србију и онемогућила развој нашег друштва и поред све прокламоване "европејштине" и "модерности". Он је постао шеф моћног жутог картела који много шта држи у својим рукама у овој земљи. Где год кренете наиђете на њихове кадрове, њихове послове и њихове «репове».

Оно што је занимљиво је да су сви политичари у претходном периоду могли бити критиковани осим Ђиласа. Истраживања медијских садржаја показују да је готово занемарив број текстова који су критични према градоначелнику престонице који преко својих медијских пипака држи добар део контроле над медијима у земљи. Градоначелник је и власник доброг дела медијског простора у коме се обрћу десетине милиона евра, а што је најгоре о томе се до сада није много ни говорило ни писало. Готово нико није хтео да се замери моћном магнату и градоначелнику који на нивоу престонице контролише буџет о коме би могли да сањају министри. Српски речено, ако неки медиј жели приходе од реклама не би смео у уста да ставља «моћног» Ђиласа.

Да ли је Ђилас заиста тако способан и успешан градоначелник како га приказују од њега зависни медији или је пак и то једна велика обмана грађана. Много је индиција да је Београд легло невиђене корупције иако се о томе само спорадично говорило (рецимо када су избори). Пре свега мислимо на скандал око цене моста на Ади која још није утврђена а затим контраверзе око увеђења "Бус плуса" где се користи комунална полиција у служби профита приватне компаније. Град Београд је данас дужан преко 800 милиона евра што је вишеструко увеђање од момента ступања на место градоначелника новог председника ДС-а и што ће грађани престонице морати враћати у наредним деценијама.

ДСС је у свом саопштењу назвао Ђиласа «једним од најбогатијих Срба» који је то постао од момента кад је његов ментор Тадић постао председник, а кога се он врло вешто ратосиљао. Колико је заправо богатство врха ДС - по процени ДСС Ђилас и екипа су имали до сада промет од преко 1,2 милијарде на пословима маркетинга. Данас су ови људи много моћнији јер имају и власт и кеш у односу на старе тајкуна који су се презадужили и преиграли у транзиционом ризику. Под паролом Европа нема алтернативу су се згрнуле милијарде евра и ојадио буџет.

Тренутно видимо да се ствара фронт против Ђиласа који у својим рукама концентрише до сада невиђену код нас комбинацију власти, богатства и медијске моћи. Ако би којим случајем судбина ДС у којој је демократију дефинитивно победио новац, задесила и Србију ником се не би добро писало у овој земљи. Без обзира са ким би био у коалицији нови шеф жутог картела би створио личну олигархијску власт по вољи запада какава се овде не памти. Дошли би дотле да би смо памтили време Тадићеве власти као нешто позитивно и демократско.

Да ли су ове опасности свесни други политичари - јесу наравно. Па зашто се онда Ђилас не скине са позиције градоначелника јер ће се формирати нова већина. На првом месту – готово свако гледа своје личне и страначке интересе. Наравно да је прича о томе како је ПУПС "доследан савезник" градоначелник и његова "последња одбрана" више него смешна. Додуше градоначелник има ресурсе да придобије неколико у граду опозиционих посланика и на тај начин онемогући или привремено спречи свој пад.

Но то није оно што суштински спречава пад Ђиласа. Њега штите тајкуни који се прибојавају да би кампања против корупције могла и њих да поткачи али и странци који рачунају на Ђиласа као на "будућност Србије". ДС је структурално прозападна странка и она би на челу владе била оптимално решење за САД и ЕУ. Очито је да другима и поред коперативности не верују, а ДС доживљавају као "свој изданак". Стога они не желе да се падом Ђиласа открију његове афере у граду и да се на тај начин спречи да он постане главни играч у некој будућој влади.
Сада је само питање да ли они који најављују смену и стану му на пут (док још могу) имају довољно воље и ресурса да игноришу западне притиске којима се жели сачувати њима мио градоначелник. Ако градоначелник преживи уз помоћ тајкуна и странаца ову "кризу" он хвата залет у коме ће постепено потиснути или почистити остале политичке актере. Они су свесни да, парафразирајући његово пословног партнера Тијанића - да ако Ђилас преживи политички на месту градоначелника - Србија би евентуално на челу са њим то тешко успела.

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=37995:ilas-mora-pasti&catid=37:politika&Itemid=40
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму