ванредне вести Телевизије Б92

Go down

ванредне вести Телевизије Б92

Порука  admin on Fri Nov 11, 2011 4:26 pm

UNIVERZALNA MEDIJSKA SATIRA


[15:41:54] 14. ФЕБРУАРА 1804. ГОДИНЕ- Добро вече, гледате ванредне вести Телевизије Б92. Ја сам Горан Димитријевић.
- Добро вече, ја сам Ивана Константиновић.

Како Телевизија Б92 незванично сазнаје, данас, 14. фебруара 1804. године, група хулигана на челу са националистом Ђорђем Петровићем, званим Карађорђе, кренули су у терористичку акцију разбијања Османлијског царства - подстакнути погубљењем њихових националистичких истомишљеника, који су погубљени пре извесног времена правоснажном пресудом одсецањем глава, такозваном „сечом кнезова".

Ђорђе Петровић, звани Карађорђе, екстремни српски националиста, вођа хулигана, именован је за националистичког команданта и хулигани су ове, 1804. године, успоставили „Правитељствујући совјет" - установу која је у директној вези са руским националистичким лидерима, док је уставни акт, чија је свечана декларација под насловом "Српска слобода", која представља непријатељски акт према мирном Османлијском царству.

Овај националистички вођа потписује се у службеним документима као „Вожд", „Перви перводитељ", „Врховни војвода", „Командант од Сербије". Подстакнути националистичким песмама Косовског боја, хулигани јуришају на турску војску.

У телевизијском студију имамо једног од највећих експерата за међународне односе и придруживање Унији просперитета, светлости и раја - Османа Туркић-Шулц-Бернарда. Он нам је дао следећу изјаву:

„Срби треба да остану мирни, мир нам је најпотребнији у овом тренутку, нико не сме да угрожава мир, а поготово не националистичким идејама да се подстрекавају народне буне. Османлијско царство је врло моћно и јако, према томе њему се не треба супротстављати, већ треба поштовати акте османлијског цара. Према томе, националиста вожд Карађорђе, који је познатији као Црни Ђорђе, непотребно и штетно по српски народ диже буну.

Према томе, српски националисти и српски народ треба да буду послушни, да без протеста прихвате окове и ланце, да дају редовно данак у крви, да дају најлепше девојке за турске вазале, да вредно раде, јер ће им тиме бити обезбеђена светлија будућност у Унији просперитета, светлости и раја. То је боље него да изгубе узалудно свој живот за слободу".


23. АПРИЛА 1815. ГОДИНЕ

Србија се вратила у мрачно доба са почетка века.Како Б92 незванично сазнаје, присталице бившег режима Ђорђа Петровића, предвођене његовим коалиционим партнером Милошем Обреновићем, подигле су у Такову устанак против Османског царства.

На директној линији је Сулејман-паша Скопљак, који специјално за нашу телевизију коментарише последње догађаје:

„Сматрам устанак безумним чином националистички острашћене групице Срба, на челу са Обреновићем, познатим предводником антиосманлијског лобија. Овај потез води директно у пропаст и против је светлог османлијског пута, којим нас води наш пресветли султан Махмуд Други.

Упозоравам устанике на овакав противправни потез и позивам их да се успостави ред и стабилност у земљи."

Б92 подсећа на националистичку прошлост Милоша Обреновића. Био је војвода Петровићев у Првом српском устанку, његов кум и истакао се у борбама за Ужице, где је и рањен. Остао је након пропасти устанка у Србији како би и даље пркосио османлијским властима. Овим чином Србија се вратила у мрачно доба са почетка века, у време изолације, ратова, сиромаштва ...

Овај чин оставиће последице у односима са султаном, чиме Србија губи низ повластица које може добити интеграцијама са Турском. Ту се пре свега мисли на безвизни режим за путовања у земље под османском влашћу (Влашка и Молдавија, Бугарска, Грчка, Блиски исток, Египат).

Овим су такође угрожене и директне инвестиције Турске у нашу земљу, што значи пад животног стандарда за хиљаде наших људи. Колико ће још последица изазвати овај чин - видећемо у наредним догађајима, о којима ће вас наша телевизија благовремено обавештавати."

Добро вече, гледате ванредне вести Телевизије Б92, ја сам Горан Димитријевић.
Добро вече, ја сам Ивана Константиновић.

Како Б92 сазнаје, дошло је до жестоких сукоба између српских побуњеника и регуларне турске војске код места Љубић, у близини Чачка. Рано јутрос, 24. априла 1815, српске побуњеничке снаге на челу са Милошем Обреновићем и Лазаром Мутапом, напале су регуларну турску војску. Има погинулих на обе стране, а, како Б92 сазнаје, у борбама је погинуо и Танаско Рајић, Милошев војвода. Борбе прете да се распламсају и на друге крајеве Османског царства. Побуњеници се позивају на 8. члан Букурештског мира, према коме би требало да имају унутрашњу самоуправу у зони Београдског пашалука и добију амнестију за учешће у првој побуни против Турске.

Захтеве устаника и тренутну ситуацију за нашу телевизију коментарише Куршид-паша:

„Агресија српских побуњеника на регуларну турску војску оставиће трајне последице на однос султана према Србима. Турска војска спремна је да угуши побуну и обрачуна се са бандитима који кваре иначе традиционално добре односе Срба са султаном. Захтеви побуњеника су нереални и турска страна неће подлећи притисцима и уценама шачице неодговорних авантуриста. Позивам побуњенике на предају, сви који нису окрвавили руке биће амнестирани, док ће коловође ове побуне морати одговарати. Турска мора остати мултиетничко друштво са свим гаранцијама људских права, свим националним мањинама. Зато у султаново име и у своје лично позивам на ред, мир и рад на даљим интеграцијама. Хвала вам."

Захваљујемо Куршид-паши и придружујемо се позиву на успостављање реда и стабилности у земљи. Мрачне снаге прошлости увукле су Србе у још једну бесмислену авантуру, не прихватајући реалност и одбијајући низ погодности које је понудио Сулејман-паша Скопљак након пропасти прве побуне 1813. године. Србија, измучена ратом и сиромаштвом, нема снаге да се одупре далеко надмоћнијем непријатељу, који је ипак спреман на низ уступака зарад бољег живота својих грађана. Управо ми јављају да са лица места имамо директно укључење нашег новинара Љубице Гојгић:

„Добро вече, Горане, овде је потпуни хаос, побуњеници напредују, упркос бројним губицима. Подсећам на погибију војводе Рајића. Побуњеници пале турске логоре и руше све пред собом. У једном тренутку се чинило да се побуњеници повлаче, али су се реорганизовали и довели нове свеже снаге. Како кажу турски становници овог краја, побуњеници немају милости ни према коме. Говори се о хиљадама убијених мирних Турака..."

Хвала Љубици на укључењу, ми ћемо вас из часа у час обавештавати о догађајима у Чачку, а сад прелазимо на остале вести. Турски султан Махмуд Други изјавио је...
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму