antanta na delu...

Go down

antanta na delu...

Порука  admin on Thu Nov 03, 2011 10:08 am

Grčkoj ni cent dok se ne odluči
Izvor: B92, Tanjug, Press, SEEbiz

Kan -- Lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi kažu da Grčka neće dobiti ni cent pomoći dok se ne izjasni o tome da li želi da ostane u evrozoni.

Merkelova i Sarkozi su, posle sastanka sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom i drugim evropskim liderima, saopštili i da je očuvanje evrozone važnije od spasavanja Grčke.

Evropski lideri su od Papandreua tražili objašnjenje njegove inicijative da u svojoj zemlji održi referendum o prihvatanju oštrih mera štednje koje su uslov za dobijanje zajmova pomoću kojih Grčka treba da izbegne bankrot.

Najavama referenduma Papandreu je izazvao haos na finansijskim tržištima. Zbog straha od raspada evrozone mnogi ulagači prodaju svoje deonice i rešavaju se evra. Širom sveta berze beleže veliki minus, pri čemu je rasprodaja na tržištima deonica posebno pogodila banke koje se ubrajaju u najveće poverioce Grčke. Time se evrozona ponovo našla na početku - ništa od rešenja grčkog problema kojem su se svi nadali. Umjesto toga, ponovo se vratila nervoza na finansijskim tržištima, ishod dužničke krize i dalje je potpuno otvoren i neizvestan, a stečaj Grčke sve bliži.

Premijer Papandreu je najavio da će plebiscitarno izjašnjavanje građana o daljoj sudbini Grčke u evrozoni biti održano najverovatnije 4. decembra.

"Nije trenutak da vam dam tačnu formulaciju (referendumskog pitanja), ali suština je da to nije samo pitanje o programu (pomoći), to je pitanje da li želimo da ostanemo u evrozoni", kazao je Papandreu.

Evropske lidere je naljutila Papandreuova najava da će raspisati referendum o paketu pomoći Grčkoj, vrednom 130 milijardi evra, koji je dogovoren na samitu 27. oktobra. "Naši grčki prijatelji moraju da odluče da li žele da nastave putovanje sa nama", kazao je Sarkozi.

Francuski predsednik je rekao da bi, ukoliko referendum u Grčkoj bude održan, građani morali na njemu da se izjašanjavaju o tome da li Grčka ostaje u evrozoni ili ne a ne da se bavi i prihvatanjem plana spasavanja koji je EU usvojila za Grčku.

On je rekao i da će referendum u Grčkoj o tom pitanju biti održan 4. ili 5. decembra i da sledeća tranša pomoći ne može biti isplaćena pre referenduma.

Nemačka kancelarka Merkel je kazala da Nemačka želi da stabilizuje evrozonu sa Grčkom kao njenim članom, ali i istakla da je stabilizovanje evrozone znatno važnije od spasavanja Grčke.

Prvi zajam za spasavanje Grčka je dobila u maju 2010. godine, kako bi izbegla bankrot.
Nemci besni: Hoćemo i mi referendum

Nemačka štampa najoštrije je osudila inicijativu grčkog premijera Papandreua. Mediji u prvoj ekonomiji Evrope revoltirani su neodgovornošću Grčke, a najavljeni referendum opisuju kao izbor između kuge i kolere.


"Šta će biti, gospodine Papandreu, ako Vaš narod odbije mukom obezbeđenu pomoć? Jednostavno napuštanje evrozone i vraćanje gospođice drahme neće ići. Moraćete da napustite čitavu EU, u kojoj se sve više ljudi i nada da će se to desiti", piše „Vezer kurir".

Tiražni Bild doneo je tekst sa naslovom "Nema alternative štednji".

"Propala grčka ekonomija može da inficira celu evrozonu. Raspisivanje referenduma u ovom trenutku je potpuni apsurd. To je kao kada bi pacijenta koji se nalazi u karantinu pitali hoće li da ostane u bolnici ili da ide u tavernu", navodi list.

Frankfurter algemajne cajtung postavlja pitanje kako to da Grci smeju da glasaju da li žele da budu spaseni, a Nemci ne smeju da se izjasne o tome da li žele da svojoj deci ostave milijarde dugova zbog spasavanja Grčke? константин
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму