Повратници Срби на косово...

Go down

Повратници Срби на косово...

Порука  admin on Sat Oct 08, 2011 1:30 pm

----------
Kosovo | subota 8.10.2011 | 13:55
OEBS: Zaštitite povratnike
Izvor: TanjugPriština -- Zamenik šefa Misije OEBS na Kosovu Edvard Džozef pozvao je lokalne vlasti da osude napade na imovinu Srba povratnika i da stvore bezbedne uslove za boravak.

On je, u saopštenju, izrazio zabrinutost zbog poslednjih slučajeva krađe i provala u povratničkim mestima Babljak u opštini Uroševac.

Samo tokom prošle nedelje opljačkana su četiri imanja i lokalno pravoslavno groblje je zapaljeno. Još deset imanja je obijeno i opljačkano tokom avgusta i septembra, navodi se u saopštenju.

"Takvi incidenti stvaraju osećaj nesigurnosti i ugroženosti u okviru ove male povratničke zajednice. Situacije kao što je u selu Babljak imaju negativan uticaj na sveobuhvatan proces povratka na Kosovo", istakao je Džozef.

On je apelovao na vlasti da ulože dodatne napore u cilju garantovanja bezbednosti povratnicima u ovom selu i mestima širom Kosmeta.

"Posebna pažnja treba da se usredsredi na zaštitu imovine, stambenih objekata i poljoprivrednih dobara. Dobar prvi korak bio bi da se dopre do pogođenih zajednica i da se javno osude svi ti incidenti", naglasio je Džozef.

Zamenik šefa misije OEBS je ukazao da iako su prethodni incidenti u Babljaku bili usmereni ka imovini koja nije nedavno korišćena, poslednje provale i krađe bile su usmerene ka kućama u kojima niko nije boravio samo nekoliko dana.

Slični incidenti pogađaju i mnoge druge povatničke zajednice i zahtevaju širi odgovor od nadležnih institucija, poručio je Džozef.

U saopštenju se podseća da misija OEBS ima u svom mandatu zaštitu ljudskih prava i njihovu promociju, i dodaje da će nastaviti da nadzire poštovanje ljudskih i manjinskih prava širom Kosova i angažuje se sa lokalnim institucijama i zajednicama u pomoći promoćije bezbednosti i stvaranja multietničkog društva u kojem će prava svih građa
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму