Библија под лупом

Go down

Библија под лупом

Порука  admin on Sun Aug 14, 2011 4:12 pm

недеља, 14. авг 2011, 11:35 -> 13:11
Библија под лупом

Више од пола века група научника на Хебрејском универзитету у Јерусалиму проучава промене које су унете у Свето писмо, од најстаријих сачуваних примерака, до садашњих времена. Обиље намерних, али и случајних грешака, насталих у преписивању, као и делова који су додати, како је текст еволуирао кроз векове.

Наизглед досадна табела на зиду једне канцеларије на Универзитету у Јерусалиму садржи открића која би могла да шокирају бројне читаоце Старог завета. Свети текстови које су људи поштовали у прошлости нису исти као они који се данас проучавају.

Свитак са Мртвог мора

Примера ради, древна верзија једне књиге у Библији има додатну фразу. Друга је преправљена ретроактивно како би се у њу убацило пророчанство о догађајима који су се већ десили.

Научници на Хебрејском универзитету више од пола века раде на једном од најамбициознијих пројеката библијских студија - објављивању свеобухватног Старог завета и проналажењу и најмање еволуције текста кроз векове, пренео је АП.

За многе Јевреје и хришћане, вера диктира да су речи у Библији божанске и непромењене. За ортодоксне Јевреје, тачност текста је од толике важности да, ако се на једном свитку Торе у некој синагоги поткраде малецна грешка, читав је свитак неупотребљив.

Али књишки детективи који раде на "Пројекту Библија" утврдили су да се текст, који се налази у корену и јудаизма и хришћанства и ислама, кроз векове мењао и да је његова трансформација била неуреднија и људскија него што се могло очекивати.

Стручњаци на пројекту издања хебрејске Библије, коју би користили махом стручњаци, раде на још од 1958. године.

''Оно што радимо овде је од интереса за све заинтересоване за Библију", рекао је вођа пројекта Мајкл Сигал, који са колегама марљиво ради у релативној анонимности. О њиховом пројекту се мало зна ван круга стручњака за Свето писмо.

Кумран, пећине скривале бибилијске свитке старе скоро 2.000 године

Током пет деценија трајања пројекта, научници су објавили три од 24 књиге хебрејске Библије. Хришћани другачије броје књиге па њихова верзија има 39. Четврта књига требало би да буде објављена у наредних годину дана. Ако наставе овим темпом, пројекат ће бити окончан за 200 година.

Стручњаци су године провели ишчитавајући Списе са Мртвог мора, грчке преводе, Библију одштампану у Венецији 1525. године, делове списа на хебрејском, торе и свитке на арамејском и латинском. Последњи члан првобитног тима експерата умро је прошле године у 90. години.

Стручњаци су дошли до закључака да су разлике данашње верзије у односу на прошлу последица неизбежних словних грешака, грешака у преводу, препису.

Рецимо, у Књизи пророка фраза која се данас налази је ''онај који се лажно куне", а у 5. веку, када је преузета из писања рабина, гласила је "онај који се лажно куне у моје име".

Неке грешке су много веће. Књига Јеремијина је за једну седмину дужа од оне која постоји у 2.000 година старим Списима са Мртвог мора. Неки стихови, укључујући и оне о пророчанству о повратку вавилонских војника у Храм, наводно су временом додате.

Када је "Пројекат Библија" започет 1958. године, непроцењиви рукопис хебрејске Библије прокријумчарио је у Јерусалим из Сирије један јеврејски трговац сиром. Тај 1.100 година стар кодекс сматра се најстаријом и најтачнијом верзијом библијског текста на хебрејском.

Сама срж пројекта заснива се управо на овом тексту, који служи за поређење са свим другим текстовима. Друго критичко издање Библије, које се тренутно припрема у Немачкој, базирано је на нешто старијем рукопису, који се чува у Русији.
http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/14/8179586/BiblijaM.jpg
Синај, Манастир св. Катарине, Библија на грчком, са почетка 4. века

Градња манстира св. Катарине, где се налази Синајски рукопис, Библија из 4. века. започета је 330 године, на месту где је око 1400 година пре Христа Мојсије видео пламени огањ у жбуну купине, који гори, а не сагорева.

Жбун Неопалиме купине је јединствен на свету, људи су покушавали да његове младице пресаде на неко друго место, али се нигде нису примиле. Делови купине су слати на анализе у релевантне лабароторије, где је утврђено да је њено стабло вероватно из времена Мојсија.

Манастир је јединствено место где се унутар манастирских зидова налазе хришћанска и муслиманска богомоља. Ту се чува и документ на којем је отисак Мухамедове руке, који је заштитио манастир од рушења.

Први архиепископ Српске православне цркве Свети Сава је боравио у Манастиру 1234. године, а свети српски краљеви Драгутин и Милутин даривали су бројне поклоне који се чувају у манастирском музеју и библиотеци. У Манастиру се налази први српски псалтир, а крајем 14. века игуман је био један Србин, Јоаникије.
Жбун Неопалиме купине
avatar
admin

Broj poruka : 758
Datum upisa : 06.10.2009

http://bb99.serbianforum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму